Politică
Mircea Geoană trage un semnal de alarmă
Mircea Geoană trage semnalul de alarmă și arată că amenințările se înmulțesc trecând de la terorism la atacuri cibernetice.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ținut un discurs în deschiderea Adunării Parlamentare a Alianței Nord- Atlantice de la Luxemburg, în care a spus că Summitul de la Vilnius va viza consolidarea în continuare a propriei forțe de descurajare și apărare a NATO.
„Summitul de la Vilnius va viza consolidarea în continuare a propriei forțe de descurajare și apărare a NATO (...) Vom plasa mai multe forțe la un nivel de pregătire mai ridicat și ne vom consolida structura de comandă și control. Mă aștept ca aliații să sprijine planurile, forțele și structurile stabilite de comandantul nostru suprem aliat, generalul Cavoli”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un discurs susținut în deschiderea lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO, care se desfășoară la Luxemburg.
Următorul Summit NATO se va desfășura la Vilnius, în capitala Lituaniei, între 11- 12 iulie
„Din 2014, când Putin a anexat ilegal Crimeea, Alianța noastră a pus în aplicare cea mai mare consolidare a apărării noastre colective din ultimele generații. Am sporit gradul de pregătire a tuturor forțelor, am desfășurat trupe pregătite de luptă în estul Alianței. Pentru prima dată, am activat planificarea apărării noastre, iar aliații europeni și Canada au cheltuit 350 de miliarde de dolari în plus pentru apărare. Acest lucru a însemnat că, atunci când domnul Putin și-a lansat invazia în toată regula anul trecut, noi eram pregătiți. În câteva ore ne-am activat planurile de apărare, am pus 40.000 de soldați sub comanda NATO, susținuți de o putere aeriană și maritimă semnificativă. Ne-am consolidat apărarea avansată de la Marea Baltică până la Marea Neagră.(...) Mediul nostru de securitate s-a schimbat în mod fundamental. Războiul de mare intensitate s-a întors în Europa”, a spus înaltul oficial al Alianței.
Mircea Geoană a subliniat că, în prezent, „concurența globală este în creștere”, iar „regimurile autoritare ne contestă valorile, interesele și securitatea”.