Externe
Nemții își mută banii la saltea de teama unei pene energetice
Factorii de decizie din Germania discută în mare secret măsuri prin care să poată fi facilitat accesul de urgență al populației la bani lichizi, în cazul unei pene majore de curent.
Criza energetică prin care trece țara, pe fondul întreruperii livrărilor din Federația Rusă, poate avea numeroase consecințe negative, pe mai multe paliere.
Iar germanii sunt unii dintre europenii care preferă mai mult decât alții să își țină banii la saltea, în caz de criză.
În timp ce Banca Centrală Europeană a accelerat discuțiile, sesiunile tehnice și negocierile, în cadrul procesului prin care speră ca la finele lui 2023 să poată decide oportunitatea emiterii unei monede euro digitale, una din pricipalele preocupări ale germanilor este accesul la numerar.
Astfel, accesul la numerar este o preocupare specială pentru germani, care prețuiesc securitatea și anonimatul pe care le oferă banii lichizi și care tind să-i folosească mai mult decât alți europeni, scrie Reuters.
Aproximativ 60% din achizițiile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu recent al Bundesbank, care a constatat că germanii au retras, în medie, peste 6.600 de euro anual, în principal de la bancomat.
Un raport parlamentar realizat în urmă cu un deceniu a avertizat cu privire la ”nemulțumirile” și ”altercațiile agresive” apărute în cazul în care cetățenii nu au putut să pună mâna pe numerar, atunci când au existat pene de curent.
Inclusiv la începutul pandemiei, în martie 2020, a existat o goană pentru numerar, când germanii au retras cu 20 de miliarde de euro mai mult decât au depus, scrie sursa citată.
Iar autoritățile germane își intensifică în prezent pregătirile pentru a putea efectua livrări de numerar de urgență, pentru a menține economia în funcțiune.
Planurile includ ca Bundesbank, banca centrală a Germaniei, să acumuleze miliarde suplimentare în numerar, pentru a face față unei creșteri a cererii și a evita impunerea unor plafoane la retrageri.
De asemenea se iau măsuri pentru accesul prioritar la combustibil pentru transportatorii de numerar, au precizat sursele citate.
Deși autoritățile germane au minimizat public probabilitatea unei pene de curent, discuțiile arată atât cât de serios este luată în calcul această amenințare.
Ele subliniază, de asemenea, ramificațiile tot mai mari ale războiului din Ucraina pentru Germania, care de decenii s-a bazat pe energie rusească accesibilă și se confruntă acum cu o inflație de două cifre și cu diverse amenințări ce pot perturba activitatea economică, pe fondul penuriei de combustibil și energie.
Discuțiile legate de asigurarea numerarului în caz de urgență implică banca centrală, autoritatea de reglementare a pieței financiare din Germania și mai multe asociații din industria financiară, fiind secrete și în plină desfășurare, au declarat sursele, sub protecția anonimatului.