Eveniment
Noi candidați pentru pensiile speciale
După alegerile parlamentare din această iarnă, 66 dintre actualii parlamentari vor putea cere ieșirea la pensie, intrând astfel în categoria celor cu pensii speciale. Asta în cazul în care nu vor candida pentru un nou mandat, eventualitate în care retragerea din activitate este amânată, dar pe viitor le va mări și mai mult pensiile.
În momentul de față, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani la bărbați, iar pentru femei va deveni, de la 1 ianuarie 2021, 61 de ani și 6 luni. Condiția vârstei de pensionare este îndeplinită sau va fi îndeplinită în cursul anului viitor de către 39 dintre actualii deputați și 27 de senatori.
Parlamentul îngroașă rândurile pensionarilor de lux printre ei se numără Tăriceanu, Nicolicea, Andronescu.
Printre veteranii actuali ai Legislativului sunt și parlamentari care au avut cel puțin trei mandate, caz în care cuantumul pensiei lor se va ridica la peste 12.000 de lei. Printre aceștia se află deputații Corneliu Bichineț (PNL), Eugen Durbacă (PSD), Marton Arpad (UDMR), Eugen Nicolicea (PSD) și senatorii Cristian Dumitrescu (PSD), Ecaterina Andronescu (PSD), Teodor Meleșcanu (PPU), Alexandru Pereș (PNL), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE).
Chiar dacă nu toți cei 66 de parlamentari vor împovăra de la anul bugetul pe care cele două Camere îl alocă foștilor parlamentari, pe termen lung povara va fi mai mare întrucât cei care vor obține alte mandate vor avea pensiile și mai mari decât le-ar avea acum, în condițiile în care sunt trei categorii de foști parlamentari: cei cu un singur mandat, cei cu două mandate și cei cu cel puțin trei mandate.
Aproape 50 de milioane de lei pe an pentru pensiile parlamenarilor
Pentru anul în curs, Senatul a alocat 15.949.000 lei pentru plata pensiilor foștilor parlamentari, iar Camera Deputaților 33.100.000 de lei.
Potrivit unei analize G4Media, în luna februarie Parlamentul plătea 768 de pensii foștilor parlamentari (542 foști deputați și 227 de foști senatori), valoarea medie a unei pensii speciale pentru această categorie fiind de 5.843 de lei pe lună. După alegerile din toamnă, este foarte probabil ca în cursul anului viitor să se depășească numărul de 800 de beneficiari.
Pe viitor sunt șanse mici ca situația să se schimbe în mod spectaculos și să se revină la situația din perioada guvernului Boc când pensiile parlamentarilor erau calculate pe principiul contributivității, la fel ca pentru românii de rând.
În luna iunie, Parlamentul a aprobat legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, inclusiv a celor ale foștilor parlamentari. Legea a fost contestată însă la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului și de către Înalta Curte de Casație și Justiție. CCR trebuia să ia o decizie pe 30 septembrie, însă a amânat pronunțarea pentru 4 noiembrie.