Economie

Noi tensiuni în CEO. Filiala Lignitului, o mare necunoscută!

Federațiile sindicale din Complexul Energetic Oltenia au cerut astăzi administrației “declansarea procesului de informare și consultare a salariaților”, cu privire la intenția companiei de a diviza societate, prin separarea filialei lignitului.

Sindicatele atrag atenția cu privire la faptul că, potrivit legii, consultarea partenerilor sociali este obligatorie în astfel de situații.

Dacă nu primesc răspuns urgent, vor trece la proteste. “Ținând cont de starea de tensiune și îngrijorare a salariaților, determinată de apariția în spațiul public a unor articole și a unor luări de poziție din partea unor persoane privind externalizarea unor activități din societate, precum și lipsa dumneavoastră de reacție pentru combaterea/confirmarea acestora, ne determină să acționăm în acest sens, prin declanșarea unor acțiuni de protest”, se arată într-un document transmis astăzi administrației CEO de federațiile sindicale.

Separarea filialei lignitului este prevăzută în planul de restructurare și în decizia Comisiei Europene nr.C(2022)553 final din 26 ianuarie 2022 privind ajutorul de stat.

Iată ce scrie în decizia Comisiei Europene: “Autoritățile române s-au angajat, de asemenea, să demareze procesul de înființare a filialei de lignit după aprobarea de către Comisie a planului de restructurare al CE Oltenia și să încheie acest proces înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, conform următorului calendar orientativ: decizia de începere a procesului de divizare a activităților din domeniul lignitului în februarie sau martie 2023, pregătirea proiectului de divizare a activităților din domeniul lignitului în martie sau aprilie 2023, divizarea efectivă a activităților din domeniul lignitului în septembrie sau octombrie 2023. În orice caz, autoritățile române s-au angajat să creeze filiala de lignit înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, adică înainte de sfârșitul anului 2026”.

 

Vizualizări: 474

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: