Eveniment
Nu se fac teste din cauza "politicii de sănătate publică"
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, dezvăluie că există capacitatea de a se testa dublu, însă acest lucru nu se face din cauza “politicii de sănătate publică”.
O asistentă medicală de la Spitalul Militar Braşov, internată la Spitalul Colentina din Capitală, a murit ca urmare a infectării cu coronavirus, fiind decesul cu numărul 291. Ea este al doilea cadru medical decedat de la declanşarea epidemiei în România, prima victimă din sistemul medical fiind un ambulanţier de la Suceava. Alte 523 de cazuri de coronavirus au fost anunţate sâmbătă, fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri de la declanşarea epidemiei în România. Bilanţul a a juns astfel la 5.990. Cele mai multe cazuri, 1.614, sunt la Suceava. În Bucureşti sunt 730 de persoane diagnosticate. Judeţele Gorj şi Harghita au cele mai puţine cazuri. Faţă de raportarea precedentă, alte trei judeţe au depăşit pragul de 200 de persoane contaminate, astfel că numărul total al judeţelor din această categorie ajunge la şase.
În contextul criticilor adresa autorităţilor, cu privire la numărul mic de teste pentru coronavirus care se efectuează în România, profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, dezvăluie că există capacitatea de a se testa dublu, însă acest lucru nu se face din cauza “politicii de sănătate publică”
“Se pot face teste rapide, ale căror rezultate ie în 5-7 ore. Numărul acestor teste PSAR în această zi, a fost la jumătate din capacitatea noastră de testare pe teritoriul României, ceea ce înseamnă că nu au fost solicitatea mai multe.
Noi avem o capacitate de testare care e mulțimitoare în momentul de față. Urmează ca în următoarea săptămână să ducem 8.000 de teste pe zi.
Pentru a se face aceste 8.000 de teste cineva trebuie să le solicite. Dacă nu le solicită, ele nu se recoltează, dacă nu se recoltează nu se efectuează. Problema este de tip politică de sănătate publică”, a zis Streinu-Cercel,