Externe

Oameni de afaceri ruși, scutiți de sancțiuni. Motivul!

O serie de oameni de afaceri ruși ale căror companii sunt legate de producția de îngrășăminte și substanțe chimice vor fi parțial scutiți de sancțiunile UE, scrie EUobserver.

Potrivit surselor diplomatice ale publicației, este vorba despre Andri Melnicenko (EuroChem) și soția sa Aleksandra, Dmitri Mazepin (UralChem), Vadim Moșkovici (Rusagro), Andri Guriev (PhosAgro) și Viaceslav Kantor (Akron).

În prezent, aceștia se află sub regimul actual de înghețare a activelor UE și interzicerea vizelor din cauza sprijinirii acțiunilor militare ale Rusiei.

Potrivit acordului încheiat de liderii UE la summit0ul de joi, 15 decembrie, țări individuale ale blocului le vor putea debloca banii dacă va fi necesar să finanțeze aprovizionarea cu alimente și îngrășăminte, în special către Africa.

Dar țările UE vor trebui să consulte Comisia Europeană înainte de a putea lua astfel de măsuri.

 Decizia a fost luată după negocieri de 11 ore ale ambasadorilor în marja summitului UE de la Bruxelles. Și a deblocat un compromis mai larg cu privire la a noua rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.


Lituania și Polonia au amenințat că vor amâna totul dacă vor fi obligate să deblocheze bunurile oamenilor de afaceri ruși. Dar grupurile grele ale UE, Franța, Germania și Țările de Jos, susținute de Belgia, Italia, Portugalia și Spania, au făcut eforturi pentru a debloca piața îngrășămintelor pentru a proteja securitatea alimentară globală.

„Nu putem risca foametea și penuria de alimente din cauza regulilor de sancțiuni UE care nu pot fi aplicate autorităților portuare”, a declarat un diplomat UE pentru EUobserver.

Lituania și Polonia au avertizat anterior că relaxarea sancțiunilor pentru îngrășăminte ar putea deschide lacune pentru eludarea altor restricții.

Exporturile de îngrășăminte rusești în 2021 au reprezentat doar 6,5% din piața mondială, ceea ce respinge afirmațiile Moscovei cu privire la importanța sa sistemică, a spus Lituania.


Dezghețarea livrărilor de îngrășăminte către Federația Rusă este prima relaxare semnificativă a regimului de sancțiuni al UE de la invazia rusă din februarie. Acest lucru se întâmplă pe fundalul atacurilor rusești asupra sistemelor de încălzire și alimentare cu apă din Ucraina în condiții de iarnă.

Dar noul acord la summit deblochează, de asemenea, un al nouălea pachet de sancțiuni care acoperă sectoarele miniere și media din Rusia, precum și peste 140 de persoane.

La rândul ei, Ungaria a insistat asupra scoaterii de pe „lista neagră” a trei nume – miniștrii ruși ai energiei, sănătății și sportului.

„Trimite un semnal președintelui rus Vladimir Putin că, chiar dacă ești pe lista neagră, te putem salva”, a spus un diplomat al UE.

Ungaria a boicotat deja embargoul UE asupra petrolului împotriva Rusiei. Dar și alte state ale blocului au luptat pentru interese naționale, precum, de exemplu, Belgia, care s-a opus interzicerii importului de diamante rusești.

Vizualizări: 48

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: