Economie
Parcările din Oradea, cea mai consistentă sursă de venit a orașului
Cea mai consistentă sursă de venituri a direcţiei de specialitate din primăria Oradea o constituie încasările din parcări, care au crescut cu 16,9%, de la 16,5 milioane lei în 2018, la 19,3 milioane lei în 2019.
"Cetăţenii municipiului Oradea îşi plătesc taxele de parcare ajutând ca sumele încasate de bugetul local să se întoarcă tot către orădeni, prin noi investiţii în parcări", a declarat șeful DPI, Lucian Popa, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate pe anul 2019.
Directorul a mai pus creşterea veniturilor din parcări pe seama faptului că municipalitatea le oferă şoferilor posibilităţi multiple de plată a taxei de parcare - cu fise, cardul de credit ori telefonul mobil -, dar şi pe faptul că municipalitatea a demonstrat că nu vrea să îi amendeze cu orice preţ.
"Controlorul verifică în baza de date dacă proprietarul maşinii şi-a plătit taxa, după care, peste 5 minute, face o a doua verificare, şi abia atunci poate da amendă. Măsura a redus reclamaţiile cu 85% - 90%. Oamenii nu se mai simt vânaţi pentru că sunt conştienţi că au timp să ajungă la un parcometru sau într-o zonă cu semnal pe telefonul mobil", a spus Popa.
Reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca încasările din parcări să cunoască în continuare un trend ascendent. "În baza unui parteneriat cu Administraţia Domeniului Public, în prezent sunt în construcţie încă două parcări supraetajate în vecinătatea magazinului Crişul, precum şi pe amplasamentul de la stadionul Voinţa", a declarat directorul Popa.
În noile parcări, dar şi în zonele aglomerate, DPI va implementa un sistem de management mai eficient.
"Vrem să montăm parcometre inteligente. Cetăţeanul va introduce numărul maşinii şi va avea la dispoziţie mai multe variante de plată cu card sau bani. Parcometrele vor comunica direct cu serverele noastre, aşa că maşina nu mai trebuie să aibă afişat tichetul tipărit. Nu vor mai fi discuţii că «a căzut între scaune...» şi vor fi eliminate costurile cu hârtia şi tipărirea", a spus directorul.
În plus, municipalitatea vrea să pună anul acesta în funcţiune, cu ajutorul celor 400 de videocamere performante care vor fi montate în oraş, un sistem de monitorizare a locurilor de parcare care îşi va dovedi utilitatea mai ales în zonele aglomerate. "Conducătorii auto vor putea vedea în timp real pe telefonul mobil, cu roşu, locurile ocupate, iar cu verde cele libere", a zis Popa.