Externe

Parlamentul bulgar validează un nou guvern proeuropean

Parlamentul bulgar validează un nou guvern proeuropean de coaliţie, condus de Nikolai Denkov până în martie 2024.

Parlamentul bulgar a validat marţi un guvern proeuropean, în urma unui compromis anevoios între primele două partide parlamentare, după mai bine de doi ani de instabilitate şi cinci rânduri de alegeri în această ţară săracă din Balcani, relatează AFP.

Noul Cabinet - alcătuit în principal din experţi, conduşi de către cercetătorul Nikolai Denkov - a primit fără dificultăţi avalul Parlamentului, în care dispune de 132 dintre cele 240 de mandate.

Nikolai Denkov, în vârstă de 60 de ani, un fost ministru al Educaţiei, desemnat de către coaliţia reformatoare liberală CC/BD, urmează să guverneze următoarele nouă luni.

El urmează să fie secundat de către fostul comisar european Maria Gabriel, desemnată de Partidul GERB (conservator) al lui Boiko Borisov.

Maria Gabriel, în vârstă de 44 de ani, urmează să deţină portofoliul Afacerilor Externe şi să preia şefia Guvernului în martie 2024.

Cele două forţe politice, care s-au situat cot la cot în urma alegerilor legislative de la 2 aprilie, au anunţat la 22 mai un acord prin care să pună capăt unui impas politic fără precedent de la căderea comunismului, în 1989.

Vizualizări: 53

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: