Social-media

Peste o sută de persoane, la o dezbatere umur.ro despre bullying în școli

Circa 150 de persoane au participat joi, 30 ianuarie, de Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală, la o dezbatere pe tema violenței în școli, organizată de Umur.ro, o firmă de print digital pe textile din Târgu Jiu, Biblioteca Județeană "Christian" Tell și Consiliul Județean al Elevilor Gorj.

La dezbaterea intitulată sugestiv "Școală fără violență" au participat elevi, profesori și părinți din Târgu Jiu, dar și din Motru. Celor prezenți în MansArta Bibliotecii Județene le-au vorbit despre bullying Ioana Șandru, consilier școlar, președinte al Asociației DIRECT București și membru în grupul de lucru pentru crearea normelor metodologice ale Legii anti-bullying, dar și psihologul școlar Alina Mihaela Munteanu.

Șandru își desfășoară activitatea la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din București, iar Alina Munteanu la Colegiul "Dinu Lipatti", tot din capitală.

Cele două le-au prezentat participanților statistici despre bullying, de câte feluri este bullyingul, dar și cum să identifice cazurile și să le gestioneze.

Invitatele i-au antrenat pe cei prezenți în discuții pe acest subiect. S-a stabilit că există nenumărate forme de manifestare a unor comportamente de tip bullying, cum ar fi poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire, bruscare, împingere, lovire, rănire, dar şi intimidare etc. „Trebuie să gândiți pozitiv pentru a nu deveni victimă. Fiți precum soarele, strălucitori și împrăștiați lumină în jurul vostru! Dacă ești suficient de puternic, vorbele altora nu te vor afecta. Trebuie să învățați să îi ascultați pe cei din jurul vostru, nu trebuie să puneți etichete, toleranța trebuie să fie cuvântul după care vă ghidați. Violenței nu trebuie să îi răspundeți cu violență, dar nici nu trebuie să vă lăsați jigniți, cereți ajutorul adulților, părinților, profesorilor, consilierilor școlari!”, le-a transmis Ioana Șandru elevilor.  

În plus, la final a avut loc teatru-forum "Fii elev, nu agresor", susținut de elevi coordonați de Roxana Ungureanu, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene ”Christian Tell”, în care au fost prezentate situații dintr-o sală de clasă. Teatru-forum este o formă de educație non-formală, interactivă, care permite celor prezenți să intervină în desfășurarea evenimentelor. Metoda de educație non-formală are rolul de a conștientiza efectele grave pe care ignoranţa, nepăsarea, etichetarea sau discriminarea le pot avea.

Umur, organizatorul dezbaterii, a creat și o colecție de tricouri cu mesaje și desene anti-bullying, disponibilă pe www.umur.ro. 

"Când am creat colecția cu mesaje și desene anti-bullying, disponibilă pe www.umur.ro, ne-am dat seama că lipsește ceva și că cercul nu se închide. Era nevoie de o discuție despre bullying. Împreună cu Biblioteca Județeană "Christian Tell" Gorj și Consiliul Județean al Elevilor Gorj am organizat o dezbatere pe acest subiect, însă la fața locului am descoperit că sunt și alte întrebări ale tinerilor. Astfel că după această discuție nu am simțit că am închis cercul, ci din contră: rămâne larg deschis. Este nevoie de mai mult, de mai multe întâlniri cu elevii, să fie ascultați. O să ne gândim cum să facem asta mai des.
Teatru forum - Fii elev, nu agresor!-, gândit de bibliotecă și elevi a fost fantastic și a pus degetul pe rană în ceea ce privește bullyingul din școli. A fost amuzant, sincer și dureros pe alocuri, real și mai ales interactiv. Așa cum poți la teatru-forum, la fel poți, în fiecare zi, să reacționezi atunci când o persoană este într-o situație de violență", au declarat reprezentanții Umur.

Umur este un brand de haine imprimate gestionat prin VISUITOR DM SRL, o firmă înființată cu fonduri europene accesate prin Programul România Start Up Plus.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: