Comunitate
Primul spital regional va începe să se construiască la Iași
Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului îl audiază luni pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, propus pentru un nou mandat. Votul în Plen ar urma să aibă loc pe 24 februarie, acolo unde premierul Ludovic Orban mizează pe respingerea cabinetului propus.
La început, Cîțu a cerut un dialog civilizat și a început discursul despre rectificarea bugetară, aceleași lucruri pe care le-a mai zis, și despre programul de guvernare.
El a spus că în programul de guvernare care a fost adoptat în Parlament au fost câteva lucruri pe care deja le-a făcut, menționând OUG 114 care „a fost ucisă”, eliminarea split-TVA, eliminarea supraimpozitării muncii part-time și eliminarea supraccizei la carburanți.
A fost rugat să vorbească, de către parlamentari, despre ce va face.
„Continuă informatizarea ANAF. Ani de zile acest lucru nu s-a făcut. Știți foarte bine ce situații sunt azi în România. Veți vedea că sunt îmbunătățiri”, a spus Cîțu, care a continuat să vorbească despre recentul proiect de reorganizare ANAF, care a fost publicat în Monitorul Oficial prin care scade numărul de vicepreședinți de la 4 la 3, iar angajații de la direcția antifraudă devin funcționari publici.
Ne împrumutăm mai ieftin decât piața
Toate aceste informații sunt publice
Reorganizarea ANF înseamnă mai mulți bani la buget
Conectarea caselor de marcat la ANAF se va întâmpla în acest an
O strategie pentru instituțiile financiare unde statul este acționar unic sau majoritar. Strategia va fi adoptată public. Aceste instituții nu sunt cele mai profitabile din piață. Noi vrem să facem aceste instituții serioase profitabile, care să aducă dividende la bugetul de stat. Până acum, dividendele au cam lipsit de la ceste instituții.
Alte declarații ale acestuia:
Despre împrumuturi: Hai să ne uităm ce are Grecia. Grecia are surplus la buget din 2016. Este normal ca Grecia să se împrumute mai ieftin decât România.
Anul trecut au fost împrumuturi de 5 miliarde euro. Nu s-a făcut comisie de anchetă.
Bugetul nu avea asigurate sumele pentru final de an (în 2019 n.r.)
Avem 2 obiective. Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegerile în două tururi. Acest guvern a picat din cauza alegerilor în două tururi. Mergem pe alegerile anticipate.
Returnarea TVA se face în baza unui algoritm. Se ia de la cea mai mare scadența, la cea mai recentă. Controlul se face la toate.
Ministerul Finanțelor se ocupa acum alocarea bugetului. Aplicarea legii pensiilor este la Ministerul Muncii. Trebuie să înțelegem de ce dvs. (PSD n.r.) nu ați vrut să plătiți pensiile de la 1 ianuarie. Aș fi preferat să creștem pensiile de la 1 ianuarie. Banii sunt în buget.
Am ales un ritm gradual de reducere a deficitului. O reducere anul acesta la sub 3% ar înseamna un impact negativ. Un șoc negativ pe care nu are rost să ni-l asumăm. Reducerea graduală este un plan credibil.
Despre ajutorul de salvare pentru Tarom și Complexul Energetic Oltenia: Un ajutor de salvare nu se poate da fără avizul Consiliului Concurenței. Așteptăm avizul Comisiei Europene.
Să-mi arătați unde am declarație că nu îmi doresc să nu fiu ministru.
Caietul de sarcini pentru CSAT este pregătit și mergem mai departe cu informatizarea ANAF.
Toate spitalele regionale sunt pe ultima sută de metri. Primul spital care va începe va fi cel de la Iași.
Site-ul ANAF pe care l-am preluat a fost cel mai urât site. Nu pot să-l schimb pentru că e făcut din fonduri europene și trebuie să aștept să treacă perioada de 4 ani. Vom avea un site nou.
Am găsit la ANAF controale care durează luni sau ani de zile. Avem o analiza de risc neintegrată.
Oficiul jocurilor de noroc e în reorganizare.
La rectificarea bugetară vom avea în calcul și alocația pentru copii.
Florin Cîțu le-a citit în engleză o frază dintr-un raport al agenției de rating Standard&Poors.
Anul trecut în cadrul audierii din Comisii, Florin Cîțu a primit aviz negativ, dar votul din Plen a fost important, la fel ca și acum. Acesta urmează să aibă loc pe 24 februarie.