Justiție
Proiectul legii de eliberare a cărților de identitate cu cip a trecut de Camera Deputaților
Proiectul de lege care prevede eliberarea cărţilor de identitate electronice cu cip a fost adoptat marţi, 14 iulie, de Cameră Deputaţilor. În premieră, copiii sub 14 ani vor putea avea buletin. De asemenea, se menţine posibilitatea eliberării unui act de identitate fără cip.
Buletinul electronic va putea fi folosit la autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor statului şi va ţine loc cardului de sănătate, potrivit Digi24.
Copiii sub 14 ani vor putea deţine un act de identitate electronic sau simplu numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali.
Proiectul legislativ mai prevede eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului.
Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip.
Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:
a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
Titularul cărţii de identitate electronice se va putea autentifica în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sistemele informatice ale altor instituţii publice sau private, şi va putea utiliza semnătura electronice.
După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competenţa sa le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedura automată şi ireversibilă.
Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidentă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţa, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidentă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procura specială autentificata la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.
Buletinul cu cip, contestat din motive religioase
Ministerul de Interne a organizat, în luna ianuarie, o dezbatere publică despre noua carte de identitate. La aceasta au participat reprezentanți de la 40 de asociații neguvernamentale.. Cei mai mulți au contestat proiectul, unii invocând motive religioase.
Noile buletine erau considerate de unii ca fiind un atentat la mântuire sau că ar putea avea încorporate antene GPS care ne-ar putea localiza oriunde, oricând.
Autoritățile au încercat timp de opt ore să îi liniștească pe contestatari și să îi convingă că noile buletine nu prevestesc Apocalipsa.
Biserica Ortodoxă Română a transmis atunci un punct de vedere: „Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”.
Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.