Comunitate

Protest în Tulcea: Amenință că îneacă 15.000 de oi în Dunăre

Fermierii din comuna Grindu, județul Tulcea, ameniță că vor îneca cele 15.000 de oi pe care le au, din cauza abuzurilor primarului. Un număr de 23 de fermieri care sunt în Asociația Crescătorilor de Animale "Miorița Deltei" au luat această decizie în ședința din 4 noiembrie. Oamenii spun că, prin decizii abuzive ale primăriei, o mare parte din pășune a fost transformată în teren agricol, exploatat de firme din afara comunei. "Primarul s-a lăudat că nu se lasă până când nu termină cu toți crescătorii de animale din comună", a spus președintele Gheorghe Cristea.

Înainte de anul 1945, comuna Grindu deținea peste 11.600 hectare teren extravilan compus din 800 de hectare teren arabil, peste 7000 hectare pășuni și 4.500 hectare bălți și lacuri. Comuniștii au trecut terenul la CAP și abia după 1989 o mică parte a fost recuperată de oameni. În anul 1998, în urma punerii în posesie de către Comisia Județeană prin hot. nr. 271/07.10.1998, izlazul comunal măsura 1655,5 ha.

Crescătorii de oi pot folosi mai puțin de jumătate, pentru că o parte a fost dată unor fermieri pe 50 de ani, o altă parte a fost retrocedată. “Prin executare silită, asociației i se repartizează doar o suprafață de 757 ha, motivat de faptul că restul suprafeței face obiectul unor contracte de asociere cu patru fermieri încheiate în anul 1999 și prelungite cu 50 de ani prin acte aditionale încheiate în anul 2013. Constatând nelegalitatea acestora, am sesizat organele de urmărire penală”, se arată într-un memoriu al asociației.

Asociația cere refacerea pășunilor pe cheltuiala fermierilor și a primăriei Grindu, astfel încât în primăvară să aibă toată suprafața de 1479,9 ha, și asa insuficientă.

O altă revendicare este tragerea la răspundere a celor “care au trecut terenul de peste aproape 1000 ha din regim de pășune în regim de arabil și care au tergiversat încredințarea directă către crescătorii de animale conform legii și al sentințelor definitive, distrugând mare parte din pășune prin arat și astfel aducând serioase venituri în buzunarele celor care au concesionat către aceștia atâta suprafață”.

Fermierii din Asociația "Miorița Deltei" spun că își vor îneca oile în Dunăre, dacă nu li se va da pășunea înapoi. “Decât animalele să moară lent prin înfometare, le vom îneca și vor sfârși rapid, așa cum vom sfârși și noi”, a spus președintele asociației.

Vizualizări: 690

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: