Politică
PSD plagiază proiectul de lege al USR
Proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, depus acum două zile, este 100% copy & paste după proiectul USR, depus acum mai mult de un an.
PSD anunță că a depus la senat un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor parlamentarilor, pentru a elimina inechitățile din sistemul de pensii și pentru „o reașezare pe baze solide a sistemului de pensii”.
Începând cu anul 2015, parlamentarii beneficiază de o „indemnizație pentru limită de vârstă” calculată prin raportare la numărul lunilor de mandat. Această indemnizație nu exclude însă posibilitatea ca deputații și senatorii să încaseze o pensie pentru limita de vârstă, calculată după normele sistemului public de pensii bazat pe contributivitate, se arată în expunerea de motive a proiectului.
„Perioada postpandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”, arată inițiatorii legii.
„De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”, mai spun parlamentarii PSD.
„Având în vedere situația de criză prin care trece țară noastră că urmare a efectelor economice post-pandemie, dar și a conflicului din Ucraina, cu consecințe economice majore și asupra țării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate și respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populației în instituțiile publice în general și în instituția parlamentului, în special”, se mai arată în expunerea de motive.
„Țînând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaților și senatorilor) considerăm că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate. Prezența initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurații echității între cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor”, mai spun inițiatorii.
Astfel, adaugă ei, vor fi făcute și economii la buget, în condițiile în care anul trecut au fost plătite pensii pentru parlamentari în valoare de peste 19 milioane de lei. „Menținerea în plată a acestor indemnizații ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra țării noastre în ultimii ani”, se mai arată în expunerea de motive.