Externe

Putin nu rămâne cu gazul nevândut. Cine ia tot!

Uniunea Europeană a redus importurile de petrol și gaze naturale din Rusia, iar la sfârșitul anului 2022 se așteaptă ca scăderile la ambele materii prime să ajungă la două treimi.

Dar, Putin pare că dă cu flit Europei în privința acestor planuri, reușind să găsească alte piețe de desfacere în timpul războiului din Ucraina, vânzând petrol, gaze și cărbune Chinei și Indiei, în valoare de peste 24 de miliarde de dolari.

China a anunțat că a cheltuit 18,9 miliarde de dolari pe petrol, gaze și cărbune din Rusia, în trei luni de război, până la sfârșitul lunii mai, aproape dublu față de suma plătită în urmă cu un an, potrivit Business Standard.

Între timp, India a cheltuit 5,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă pentru țițeiul și gazele din Rusia, de peste 5 ori mai mult decât valoarea de acum un an. Astfel, surplusul Rusiei în tranzacțiile cu petrol și gaze cu China și India reprezintă un venit suplimentar de 13 miliarde de dolari, comparativ cu aceleași luni din anul 2021.

”China cumpără deja masiv tot ceea ce Rusia poate exporta prin conducte și porturi din Pacific. În plus, India a devenit principalul cumpărător al mărfurilor venite din Atlantic, pe care Europa nu le mai dorește”, a spus Lauri Myllyvirta, analist la Centru de cercetare pentru energie și aer curate din India.



China este cel mai mare importator de energie din lume și are conducte dedicate pentru petrol și gaze din Rusia, prin Siberia.

Vânzările de țiței ieftin ale Rusiei către India au crescut de la zero în ianuarie-februarie 2022, la aproximativ 1 milion de barili zilnic (950.000 barili), în luna iunie. Importurile de țiței ale Indiei din Rusia au crescut cu 21% în iunie, făcând din Rusia al doilea cel mai mare furnizor de petrol al țării, conform Independent.

Afacerea pe care Putin a făcut-o cu India, s-a realizat datorită prețului de ”dumping” oferit de Rusia, cu 30 de dolari reducere pe baril, față de nivelul prețului pe piețele internaționale, potrivit Oil Price.

În schimb, Uniunea Europeană s-a angajat să blocheze importurile rusești de petrol, care sosesc pe mare, până la sfârșitul anului 2022, lucru care va duce la o reducere de două treimi din livrările de țiței ale Moscovei în Europa.

În plus, UE a promis în martie 2022 că va reduce și importurile de gaze naturale din Rusia cu două treimi, în decurs de un an.

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: