Comunitate

Revoltă printre enoriași: „A slujit 35 de ani și acum nu poate fi înmormântat”

Moartea unui preot din Iași a declanșat o întreagă controversă în comuna Mădârjac. Oamenii din comunitate luptă acum pentru ca părintele să fie îngropat în curtea bisericii

Moartea părintelui Nicolae Alexa a lăsat o comunitate întreagă îndurerată în urmă cu câteva zile. Toată lumea se aștepta, după cum este rânduiala, ca acesta să fie îngropat în curtea bisericii unde a slujit 35 de ani. Însă totul a luat o întorsătură diferită când s-a stabilit că nu are acest drept și trebuie să fie înhumat în alt loc


Acum, oamenii din comună nu știu ce să mai facă pentru ca părintele care a slujit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mădârjac să fie îngropat în curtea lăcașului de cult. Conform regulilor, acesta nu poate fi înmormântat în curtea bisericii. Mitropolia consideră că doar preoții care au participat la construcția acesteia pot fi înhumați în curtea lăcașului de cult. Părintele Nicolae Alexa avea doar 65 de ani, iar în această toamnă urma să se pensioneze.


„Am înțeles că sunt anumite reguli interne la Mitropolie, cum că nu se poate să fie înmormântat în curtea bisericii noastre. Nu există niciun fel de neînțelegere, preotul actual, Iulian Hârcă, a încercat acum să trimită mai departe o sesizare la Mitropolia din Iași. Toată lumea, inclusiv și eu, ne-am interesat cum putem proceda pentru a reuși să îl îngropăm pe părintele Alexa.

El locuia chiar la 300 de metri de biserica unde a slujit 35 de ani de zile. El a făcut foarte multe pentru comunitate, ba chiar a investit mult la reparațiile bisericilor din comună și, acum, acest lucru este supărător. El nu poate să fie mutat în satul natal pentru că a pierdut orice legătură, toată viața lui a fost aici”, a precizat Dan Ghebuță, primarul comunei Mădârjac.


 
Oamenii din comunitate sunt revoltați de această decizie, însă nu și-au pierdut speranța. Toată lumea crede că se va ajunge la un consens, iar părintele Alexa va putea fi îngropat cum se cuvine.


„Îl cunoaștem de atâția ani de zile, am fost la el de atâtea ori pentru sfaturi, toată lumea este îndurerată. Noi ne așteptam ca să fie înmormântat în curtea bisericii unde a slujit atâția ani. Normal că suntem revoltați când am aflat acest lucru. Totuși, credem că se poate ajunge la o înțelegere. El a pierdut legătura cu locul natal, aici era casa lui și se trebuie să fie înmormântat cum se cuvinte”, au transmis oamenii din comună.

Acum, oamenii așteaptă cu sufletul la gură să afle ce se va întâmpla cu părintele Nicolae Alexa. La presiunile enoriașilor din Mădârjac, Mitropolia a acceptat, în final, să acorde binecuvântarea, iar preotul Alexa să fie înmormântat la biserica la care a slujit.

 
„Părintele va fi înmormântat în curtea bisericii din Mădârjac. Inițial, se dorea să fie înmormântat în curte unei biserici pe care el a ctitorit-o, dar enoriașii au cerut binecuvântarea pentru a fi înmormântat în Mădârjac”, a precizat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

 

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: