Administrație

România protejează pădurile virgine

România mai face un pas în direcția protejării pădurilor virgine iar primăriile, care au fonduri forestiere aflate în arii protejate, vor primi compensații financiare de la stat, ca să nu taie copacii.

Este pentru prima oară când unitățile administrativ teritoriale sunt despăgubite la fel ca proprietarii privați, pentru a respecta restricțiile ecologice. Comisia Europeană a aprobat în acest sens o schemă de ajutoare cu o valoare record: 200 de milioane de euro.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, acestea fiind mai mici pentru protecția mai puțin strictă spune că se vor plăti anumite sume la hectar: „Schema va fi pe baza unor sume plătite la hectar, în funcție de factorul de protecție aferent suprafeței respective. Pentru protecția mai puțin strictă, în care sunt permise totuși anumite activități, discutăm despre 73 de euro pentru fiecare hectar de pădure”.

Ajutorul de stat, în valoare totală de 200 de milioane de euro, provine de la bugetul de stat, dar a avut nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a intra în vigoare. Suprafața totală de pădure, aflată sub strictă protecție pentru care se vor acorda compensații, trece de 430.000 de hectare. Dintre acestea, aproape jumătate aparțin primăriilor.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: