Economie
Românii muncesc mai mult pentru stat decât pentru ei
Românii trudesc șase luni doar pentru a-și plăti birurile către stat iar analiștii spun că oamenii muncesc dar se adâncesc în sărăcie.
Românii muncesc mai mult pentru stat decât pentru ei. Abia din luna iunie a anului muncesc și pentru ei. Practic, până la data de 19 iunie, românii au lucrat să-și plătească taxele la stat și abia după această dată au lucrat pentru ei înșiși.
Astfel, data de 19 iunie este „Ziua libertății fiscale” pentru salariații români. „Ziua libertății fiscale”, valabilă și în alte țări, este prima zi din an începând de la care contribuabilii dintr-o țară au acumulat suficienți bani pentru a putea plăti taxele obligatorii pe care le datorează statului.
Taxele, impozitele, în general dările către stat reprezintă unul din marile stresuri la care sunt expuși angajații din România. Cu un stat care nu mai știe pe ce să mai pună biruri, sau să le mărească în cazul „viciilor”, cu salarii printre cele mai mici din Uniunea Europeană, dar cu cele mai mari scumpiri, românii se văd în situația de a munci mai mult pentru stat decât pentru ei.
Luate împreună, zilele pe care un angajat din România trebuie să le muncească, pe un salariu mediu, doar pentru a-și plăti birurile către stat, românii lucrează șase luni. Abia după „Ziua libertății fiscale”, din 19 iunie, pot spune că muncesc și pentru ei, deși și de aici încolo calculele sunt relative și variază în funcție de individ, salariu, etc.
„Dacă ar fi să plătim exclusiv cele mai importante taxe şi impozite, cum ar fi taxele locale, impozitul pe venit ori TVA-ul, pentru un an de zile, fără alte cheltuieli, am achita datoria abia în luna iunie. Astfel, din 100 de lei câştigaţi, doar 53 de lei rămân în buzunarele românilor”, potrivit analistului economic Adrian Negrescu care a declarat că statul român, incapabil de alte măsuri de relansare economică, mărește doar taxele, evident aceasta traducându-se prin sărăcirea contribuabililor și recesiune.
„Peste 60% din ceea ce câștigăm înseamnă taxe, impozite sau TVA, astfel încât, din păcate, muncim mai mult pentru stat decât pentru noi. Din păcate, pe măsură ce taxele cresc, oamenii se adâncesc în sărăcie, iar această consecință se va traduce, într-o recesiune puternică, pe care este posibil să o urmăm în următorii doi sau trei ani”, a declarat Adrian Negrescu.
„Un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual din UE, de 14.397 euro (față de 13.381 euro, anul trecut) şi este taxat cu 46,3% din acest venit, ceea ce îi lasă al doilea cel mai mic venit disponibil, în sumă absolută, de 7.729 euro (față de 7.183 euro, anul trecut)”, scrie Economedia.