Externe

Rusia amenință Republica Moldova cu o ”confruntare militară”

Chișinăul a reacționat joi, 1 septembrie, după amenințările directe ale Rusiei făcute în decurs de 48 de ore.

După ce a transmis că Rusia va apăra interesele rușilor din Republica Moldova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat joi Republica Moldova că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, potrivit Reuters.

Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare despre situaţia din jurul Transnistriei la ceremonia de deschidere a noului an de învăţământ la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), potrivit RIA Novosti.

Rusia dispune de o forţă de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, când în urma unui conflict armat separatiştii proruşi au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Chişinăului.



Moscova susţine că armata sa se află în stânga Nistrului pentru a menţine pacea şi stabilitatea, însă Chişinăul doreşte ca Rusia să-şi retragă Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a a URSS în regiune, şi transformarea misiunii de pace într-una de observatori civili, sub egida ONU.

”Toţi ar trebui să înţeleagă că orice acţiune care ar pune în pericol securitatea trupelor noastre (în Transnistria) va fi considerată - în conformitate cu dreptul internaţional - drept un atac asupra Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în Osetia de Sud, când trupele noastre de menţinere a păcii au fost atacate de (fostul preşedinte georgian) Saakaşvili”, a afirmat Lavrov.

Acel incident, în 2008, a dus la un război de cinci zile în care forţele ruse au ocupat mai multe oraşe georgiene. La scurt timp după aceea, Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.



Transnistria, care depinde puternic de sprijinul Moscovei, a raportat o serie de atacuri sporadice în aprilie, amplificând şi mai mult tensiunile deja crescute în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care se învecinează cu Republica Moldova.

Abordarea Chişinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean rămâne neschimbată şi vizează soluţionarea sa pe căi paşnice şi politice, a declarat Biroul Politici de Reintegrare într-o primă reacţie a autorităţilor moldovene la avertismentul transmis de ministrul rus de Externe, potrivit Deschide.md.

Mariana Sarî, ofiţerul de presă al Biroului Politici de Reintegrare, a declarat că autorităţile de la Chişinău îşi doresc să soluţioneze conflictul transnistrean ”pe căi paşnice şi politice, cu identificarea unei soluţii durabile şi atotcuprinzătoare, care să respecte caracterul unitar, suveran şi teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidând statalitatea, reconstituind spaţiile unice şi completând reformele structurale asumate pe întreg teritoriul ţării”.

Vizualizări: 65

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: