Economie
Rușii pleacă de la Artrom Slatina
Preşedintele Filialei Olt a Cartel Alfa, Cristel Ioţu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că sindicatele salută schimbarea acţionariatului la producătorul de ţevi Artrom din Slatina, care a fost achiziţionat de compania Hefestos Capital din Serbia de la Grupul TMK, controlat de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, dacă în acest fel compania va ieşi de sub sfera sancţiunilor şi vor fi protejate locurile de muncă.
"Este o mişcare pe care noi o salutăm, dacă e să ieşim din sfera sancţiunilor şi locurile de muncă din fabrică să fie astfel protejate. Sindicatele au fost informate cu câteva zile în urmă despre faptul că se va produce această schimbare, rămăsese să li se comunice în mod oficial la finalul săptămânii în curs", a declarat Cristel Ioţu.
Compania Hefestos Capital, cu sediul la Belgrad, deţinută de sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, a cumpărat TMK Artrom, cu unităţi de producţie la Slatina şi Reşiţa, care astfel nu mai face parte din Grupul TMK şi a fost redenumită Artrom Steel Tubes, potrivit unui comunicat al companiei remis joi presei.
"Suntem încântaţi să anunţăm că am achiziţionat 100% din compania Artrom Steel Tubes, cel mai important grup industrial din România şi unul dintre liderii producţiei de ţevi premium cu aplicaţii speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze şi să dezvolte companii şi brand-uri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi şi să creeze campioni noi. Achiziţia companiei Artrom ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă şi suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu management-ul companiei, cu echipa de specialişti, dar şi cu autorităţile române, furnizorii şi clienţii noştri din toată lumea, ca să dezvoltăm mai departe potenţialul Artrom Steel Tubes, a declarat, co-fondatorul Hefestos Capital, Milutin Nikolic, citat în comunicat.
Prin tranzacţia menţionată, noii beneficiari reali ai Artrom, companie cu o uzină siderurgică la Reşiţa (cu 770 de angajaţi) o unitate de producere a ţevilor din oţel la Slatina (cu 1.550 de angajaţi), sunt deţinătorii Hefestos Capital, Milutin Nikolic şi Pavle Kavran.
Compania menţionează că noii beneficiari reali au fost înregistraţi la Registrul Comerţului România şi autorităţile române au fost notificate despre această tranzacţie, fiind solicitată şi anularea deciziilor de îngheţare a fondurilor societăţilor din România care au făcut parte din grupul TMK, măsură luată în contextul sancţiunilor impuse fostului beneficiar real.
"Momentul este foarte important pentru viitorul companiei pentru că deschide calea ieşirii dintr-o perioadă de extreme dificultăţi, generate de listarea fostului beneficiar real al Artrom ca persoană sancţionată. Începând de acum, Grupul Artrom îşi poate relua programele de dezvoltare amânate de crizele succesive din ultimii trei ani - pandemia şi războiul din Ucraina - şi îşi poate continua activitatea pe pieţele pe care s-a remarcat de-a lungul anilor. De altfel, schimbarea beneficiarului real generează foarte multă încredere şi stabilitate în rândul celor 2.350 de specialişti care lucrează în companiile Grupului Artrom din Europa şi SUA", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Artrom Steel Tubes, Adrian Popescu, citat în comunicat.
ANAF a informat în luna martie 2022 că au fost puse în aplicare măsuri restrictive, în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, pentru trei entităţi controlate în mod indirect, prin intermediul TMK Steel Holding United, de către o persoană fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse de Uniunea Europeană.
TMK Artrom a primit însă derogare pentru plăţile esenţiale şi salarii.
În anul 2022, angajaţii TMK Artrom de la Slatina şi Reşiţa au protestat în mai multe rânduri la Slatina, Reşiţa şi Bucureşti, solicitând Guvernului ridicarea sau diminuarea măsurilor restrictive deoarece s-au confruntat cu întârzieri la plata salariilor şi considerau că locurile de muncă sunt puse în pericol.