Administrație
S-a ajuns la 960 de cutremure în Oltenia
La aproape două săptămâni de la primul cutremur, specialiștii Institutului de Fizica Pământului nu știu să spună încă ce se întâmplă acolo după ce pământul s-a mișcat de 960 de ori până acum, în zona Olteniei.
Cel mai mare dintre cutremure a avut 5,7 pe scara Richer. La două săptămâni distanță, harta prezentată de Institutul Național de Fizică a Pământului arată o activitate seismică fără precedent pentru această zonă.
Specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului nu au, deocamdată, o explicație clară, însă oamenii din zonă se întreabă dacă nu cumva una dintre cauze ar putea fi extragerile de gaze de acolo.
Constantin Ionescu, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului spune că nu se poate pronunța în acest caz: „Nu știm unde sunt localțiile în care se fac extrageri de gaze de șist, și nu ne putem pronunța în privința asta. Fenomenul este unul tectonic, așa l-am identificat noi”.
Iată ce spun în ultimul raport cei de la INFP: "În perioada 13 - 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML - magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km. Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML".