Justiție
S-au marit pedepsele pentru infractiuni legate de droguri
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor cu inchisoarea pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept.
Initiativa legislativa modifica si completeaza Legea nr.143/2000, precum si Legea nr. 194/2011, in sensul redefinirii notiunilor de "substante aflate sub control national" si de "droguri", al majorarii pedepselor pentru o parte dintre infractiunile prevazute in cuprinsul celor doua acte normative, precum si al incriminarii detinerii de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fara drept, in scop de consum propriu.
"Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi", prevede proiectul adoptat. In legea in vigoare se prevad pedepse de la 2 la 7 ani.
De asemenea, potrivit textului adoptat, "introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi", fata de pedeapsa de 3 la 10 ani, cum este in prezent.
Daca faptele privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 ani si interzicerea unor drepturi, mai stabileste proiectul. In prezent, pedeapsa in acest caz este este inchisoarea de la 7 la 15 ani.
Daca faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, fata de inchisoarea de la 10 la 20 de ani, cum este in prezent.
De asemenea, "fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza, fara drept, operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava". In legea in vigoare, pedeapsa cu inchisoare in acest caz este de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
"Bunurile si mijloacele folosite la fabricarea ilicita a drogurilor pot fi folosite in scop didactic, prin punerea lor la dispozitia unitatilor de pregatire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor in campanii de constientizare a riscurilor asociate consumului de droguri", se mai prevede in proiectul adoptat.
Totodata, a fost majorata pedeapsa in cazul efectuarii fara drept si fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi de operatiuni cu produse despre care trebuia sau putea sa se prevada ca sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedeapsa cu inchisoarea va fi de la 1 la 5 ani, fata de 3 luni - 2 ani sau amenda, cum este reglementarea actuala.
"Detinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fara drept, in scop de consum propriu, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda", prevede un text nou introdus.
"Fapta persoanei care, cu intentie, efectueaza fara drept operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzand sau disimuland ca acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a caror comercializare este permisa de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava", mai stabileste proiectul. In prezent, pedepsele sunt de la unul la 5 ani.
Si in cazul publicitatii facute oricaror produse "pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive" a fost marita pedeapsa cu inchisoare intre un an si 5 ani, fata de o luna pana la un an sau amenda, cum este in prezent.
Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect si legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.