Externe
Sârbii si muntenegrenii, în pragul unui război fraticid
Cetăţenii din capitala sârbă Belgrad şi cei din diferite oraşe din Muntenegru au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurii care prevede naţionalizarea bunurilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, exceptând situaţiile în care comunităţile religioase furnizează documente care dovedesc drepturi de proprietate înainte de anul 1918, potrivit Euronews.
"Legiuitorii sârbi de la Frontul Democrat (din Muntenegru) au fost arestaţi aseară. O astfel de situaţie - a comentat un protestatar - nu a fost văzută niciodată în democraţie şi în Parlament. Este absurd ca parlamentarii să fie arestaţi cu brutalitate, iar alţii să adopte o lege a cărui obiectiv este eliminarea bisericilor sârbe".
Legea a fost adoptată pe fondul protestelor opoziţiei în timpul unei sesiuni parlamentare frenetice care a determinat intervenţia poliţiei. Guvernul a negat că vrea să deposedeze biserica de proprietăţile sale.
Premierul Serbiei, Ana Brnabić, a declarat joi că trebuie să fie adoptată o abordare foarte inteligentă şi atentă a problemei legate de Legea privind libertatea comunităţilor religioase din Muntenegru şi a subliniat că pentru viitor este important ca această regiune să fie stabilă şi ca relaţiile dintre ţări să fie bune. "Este o situaţie dificilă şi o problemă complexă în care noi trebuie să fim extrem de înţelepţi. Preşedintele Aleksandar Vučić a arătat în repetate rânduri că este inteligent în cele mai dificile situaţii şi cred că acum vom putea totuşi să reacţionăm în modul corect, fără a compromite relaţiile noastre bune cu Muntenegru", a conchis premierul Brnabić.
Primul viceprim-ministru şi ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dačić, a declarat joi seară, la Jagodina, că Serbia va lupta pentru drepturile poporului sârb din Muntenegru. "Împreună cu toţii, pentru că avem o singură ţară şi un singur popor, poporul sârb şi Serbia", a spus Dačić, la cocktail-ul tradiţional anual, găzduit de Primăria oraşului Jagodina.
Parlamentarul muntenegrean din partidul de opoziţie Frontului Democrat (DF), Slaven Radunović, a declarat că preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić i-a promis că Serbia va fi alături de poporul său din Muntenegru şi de Biserica Ortodoxă Sârbă, SPC, după ce controversata Lege privind libertatea comunităţilor religioase a fost adoptată vineri dimineaţă. În interviul acordat pentru postul TV Prva din Podgorica, acesta a spus că Vučić i-a transmis că "nu poate interveni în afacerile interne ale Muntenegrului, dar că va face tot ce îi stă în puteri şi ceea ce poate face preşedintele unei alte ţări".
Vicepreşedintele Mişcării Sârbe de Reînnoire (SPO), Aleksandar Čotrić, a declarat vineri că în spatele celui mai recent conflict dintre autorităţi şi opoziţia din Muntenegru este Serviciul de informaţii militare ruse, GRU, care vrea să împingă pe sârbi şi muntenegreni într-un război fratricid. "GRU (Direcţia Generală a Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse) şi mercenarii lui din Serbia şi Muntenegru vor să-i împingă pe sârbi şi muntenegreni într-un război fratricid", a menţionat Čotrić într-un comunicat de presă.