Externe
Și bogații Americii profită de pandemie
Administrația Trump a oferit sute de miliarde de dolari pentru sprijinirea firmelor mici și mijlocii, a afacerilor de familie. Sumele mari au ajuns însă la milionari, la restaurante de lux, case de avocatură, școli private de elită și... o biserică metodistă care îl sprijină electoral pe președintele american.
Programul de protejare a companiilor americane de efectele epidemiei a permis păstrarea a peste 51 de milioane de locuri de muncă, potrivit unui raport publicat de Trezoreria Statelor Unite. S-au injectat circa 521 de miliarde de dolari prin credite garantate de stat pe care companiile le-au putut lua cu obligația de a păstra angajații. Însă acest program, făcut să salveze întreprinderi mici și mijlocii, să salveze „Main Street”, a ajuns să bage cele mai mari sume, adică beneficiile cele mai mari, în contul unor milionari cu firme bine capitalizate.
O firmă de avocatură care l-a reprezentat și pe Donald Trump a încasat până la 10 milioane de dolari. Școala privată la care au învățat fiicele lui Barack Obama a obținut între 5 și 10 miliarde de dolari. De asemenea, firma rapperului Kanye West și trustul media al unui donator republican au obținut între 2 și 5 milioane de dolari.
Deși restaurantele mici ar trebui să fie printre principalii beneficiari ai acestui program de stat, lanțuri mari, precum Shake Shack, au ajuns să obțină finanțare încă din aprilie.
Restaurantele Nobu, ale actorului Robert De Niro, au luat 14 astfel de împrumuturi de stat, în valoare de până la 28 de milioane de dolari. Pentru toate proprietățile, de la est la vest, din New York până în California. Grupul Nobu pare să fie chiar unul dintre prinicipalii beneficiari ai acestui program destinat, teoretic, micilor firme.
Asta a atras atenția oficialilor americani, care au avertizat că firmele trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a primi sprijinul Guvernului. Chiar Trezoreria Statelor Unite a subliniat că programul nu este destinat companiilor care ar putea obține finanțare prin alte mijloace, precum linii de credit de la bănci.
660 de miliarde de dolari au fost alocați pentru sprijinul companiilor mici, arată datele. De când a început, în luna aprilie, programul a atras atenția. Mai întâi au existat problemele tehnice, iar mai târziu s-a aflat că marile companii profită de ajutorul de urgență.
În cele din urmă, administrația a spus că va dezvălui identitățile companiilor care au primit minimum 150.000 de dolari prin acest program. În timp ce valoarea totală a împrumuturilor mari reprezintă mare parte din suma pusă la dispoziție de statul american, peste 85 la sută dintre cei care au cerut împrumuturi au solicitat mai puțin de 150.000 de dolari, ceea ce a protejat companiile respective de un eventual control.
Printre companiile care au beneficiat de ajutoare în valoare de milioane de dolari se numără și francize ale lanțurilor Five Guys sau P.F. Chang's. Cafeneaua Bluestone Lane, spre exemplu, a primit un împrumut cuprins între 5 și 10 milioane de dolari.
Și francize ale restaurantelor McDonald's și Wendy's au apărut pe listă, însă, în unele cazuri, au făcut împrumuturi sub 150.000 de dolari. O companie din sudul Californiei, care deține franciza a peste 200 de restaurante Pizza Hut, a obținut până la 10 milioane de dolari, în ciuda faptului că este o companie bine capitalizată.
Firmele au rambursat peste 30 de miliarde de dolari din împrumuturi, după ce oficialii Trezoreriei americane au mustrat organizații precum Los Angeles Lakers pentru accesarea programului. Însă guvernul Statelor Unite nu vrea să facă publice identitățile companiilor care au returnat sumele.