Administrație

Soluția pentru a scăpa de 'cărătorii de mapă' 

Guvernul a lansat în transparență decizională Ordonanța de Urgență prin care se urmărește reducerea cheltuielilor statului.

Una dintre cele mai dure măsuri este cea legată de eliminarea din sistem a ”cărătorilor de mapă”, așa cum i-a denumit prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. 

Numărul consilierilor din agenții, companii de stat sau direcții se vor reduce cu 50%.

Iată cum vor fi eliminați:

„Art. XXV (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență numărul efectiv al consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale se reduce cu 50%;

Art. XXVI (1) Posturile vacante existente la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență sunt ocupate prin concurs sau potrivit metodologiei existente la nivelul companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale numai pe bază de memorandum aprobat de Consiliile de Administrație și nu pot depăși o creștere a numărului de personal de maxim 5% până la sfârșitul anului 2023;

De asemenea, regiile autonome vor avea maxim 5 membri în Consiliul de Administrație, iar întreprinderile publice vor avea maxim 7 membri. Numărul maxim de membri nu poate fi atins decât în anumite condiții.

(1) Regia autonomă este administrată de un consiliu de administrație format din 3-5 persoane, dintre care cel mult 2 sunt desemnate de autoritatea publică tutelară.

2. Alin.(2) al art.28, secțiunea 2a – Administrarea întreprinderilor publice societăți, Capitolul III – Administrarea și conducerea întreprinderilor publice societăți se modifică și se completează astfel:

(2) Consiliul de administrație este format din 5-7 membri în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exercițiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro;

b) au cel puțin 50 de angajați”, se arată în document.

Vizualizări: 65

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: