Externe
Stocurile de armament ale Uniunii Europene sunt din ce în ce mai scăzute
Stocurile de armament ale Uniunii Europene sunt din ce în ce mai scăzute, din cauza faptului că țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat principalul diplomat Josep Borrell.
În timpul unei dezbateri la care au participat parlamentarii europeni, Borrell, care este șeful politicii externe a UE, a îndemnat statele membre să-și coordoneze mai bine cheltuielile cu echipamentele militare.
„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor. Trebuie să fie reumplute. Cel mai bun mod de reumplere este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, a anunţat acesta, potrivit The Guardian.
Borrell a recunoscut că UE ar fi trebuit să înceapă să antreneze forțele armate ale Ucrainei cu un an în urmă, cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia, după ce mai multe țări membre au solicitat o astfel de operațiune.
„Din nefericire, nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei cereri, nu am îndeplinit această cerere”, a mai spus șeful politicii externe a UE.
În primele luni după debarcarea în Normandia din iunie 1944, forțele aliate au avansat atât de rapid în Franța și Belgia încât s-au desprins de liniile lor de aprovizionare. Deci, în loc să lupte cu armata germană pe un front larg, generalul Dwight Eisenhower a fost nevoit să atace pe fronturi mai înguste. Și acest lucru a dus la faptul că războiul a durat chiar și în 1945.
Problemele logistice vor afecta în curând Ucraina și NATO. Este foarte posibil ca acest lucru să-i forțeze să-și schimbe strategia, scrie generalul de brigadă în retragere al Armatei SUA și fost secretar de stat adjunct pentru afaceri militare și politice Mark Kimmitt într-un articol pentru Wall Street Journal.
Pe 19 august, Statele Unite au alocat încă 775 de milioane de dolari ajutor pentru Ucraina. Acest pachet include rachete antitanc Javelin suplimentare, rachete pentru sistemele HIMARS și muniție de artilerie. În plus, Kievul a primit rachete antitanc TOW, precum și muniție pentru obuziere cu un calibru de 105 milimetri și mai mic. Cele mai recente sisteme sunt mai vechi și mai puțin „avansate” decât tehnologia care a fost transmisă până acum. Acest lucru poate indica faptul că rata de utilizare a armelor pe câmpul de luptă este înaintea producției. Iar surplusul, care ar putea fi transferat în Ucraina, este pe terminat. Dacă acesta este cazul, atunci NATO trebuie să facă ceva cu privire la epuizarea stocului său de arme avansate. Cel mai probabil, acest lucru va duce la faptul că războiul va fi mai lung și vor fi mai multe victime.