Administrație

Taxă pentru producătorii români de medicamente

La presiunea Comisiei Europene, Guvernul vrea să impună fabricilor românești aceeași taxă clawback plătită de companiile farmaceutice din străinătate.

Guvernul a introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de lege de modificare a OUG 77/2011 privind taxa clawback (taxa trimestrială plătită de producătorii de medicamente) astfel încât producătorii români să plătească aceeași taxă clawback plătită de producătorii de medicamente străini. Adoptarea de către Guvern a proiectului nu înseamnă intrarea în vigoare a legii, ci trimiterea acestuia către Parlament pentru dezbatere și vot.

„Prin proiectul de lege se propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 184/2015, cu modificările  și completările ulterioare, în sensul eliminării categoriei III de medicamente (medicamentele produse pe o linie de fabricaţie din România) pentru care se datorează o contribuție de 15%. Astfel, începând cu trimestrul III al anului 2023 se propune reglementarea unei contribuţii trimestriale diferenţiată pentru medicamente de tip I și II, prin aplicarea unor procente fixe de 25% (medicamente de tip I), respectiv 15% (medicamente de tip II).

Prin această măsură, nivelul contribuției va fi același în funcție de tipul de produs farmaceutic, indiferent daca sunt produse pe o linie de fabricaţie din România sau produse în Uniunea Europeană”, se arată în expunerea de motive.

Guvernul mai susține că este nevoie de modificarea legii pentru a „preîntâmpina” declanșarea unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru (procedura de infringement) împotriva României.

Vizualizări: 58

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: