Eveniment
Țigările electronice provoacă leziuni pulmonare asemănătoare cu arsurile chimice
Leziunile pulmonare cauzate de țigările electronice seamănă cu arsurile chimice
În timp ce dispozitivele electronice pe bază de tutun sunt din ce in ce mai populare, promovându-se ca o alternativă mai puțin nocivă a fumatului, cercetările medicale infirmă această premisă.
Astfel, un studiu recent publicat de The New England Journal of Medicine arată că plămânii unor pacienți cu boli cauzate de țigările electronice prezintă leziuni similare cu cele provocate de arsuri chimice sau gaze nocive 1. Studiul nu oferă informații referitoare la compușii chimici care au dus la aceste leziuni, însă cercetătorii avertizează că efectul acestora asupra plămânilor subiecților este unul puternic, scrie doc.ro.
Studiul a fost efectuat pe biopsiile a 17 pacienți care acuzau diverse simptome de disconfort respiratoriu. Rezultatele analizelor de țesut indică leziuni pulmonare asociate cu fibroză pulmonară acută, leziuni alveolare difuze, pneumonie organizată și afecțiuni bronșice.
Rezultatele acestui studiu par să infirme ipoteza conform căreia lipidele din uleiurile folosite în țigările electronice sunt principala cauză a afecțiunilor pulmonare cauzate de aceste dispozitive, în special a pneumoniei lipoidice. Cert este că cercetarea pe acest sector este încă în stadiu incipient și este nevoie de o serie de studii cu rezultate similare pentru a stabili cu exactitate substanțele cu potențial de îmbolnăvire din țigările electronice.
Ce substanțe nocive există în țigările electronice
Din păcate, acest lucru este extrem de greu de aflat, deoarece fiecare companie producătoare de țigări electronice are propria “rețetă” de tutun lichid, iar ingredientele diferă. Există, însă, o listă de substanțe prezente în mai toate tipurile de tutun lichid asupra cărora medicii atenționează că prezintă un risc crescut de îmbolnăvire. Lista include următoarele: formaldehidă, propilen glicol, glicerină vegetală și acroelină. Deși aceste substanțe sunt prezente în diverse produse cosmetice și alimentare și nu reprezintă un pericol pentru organism, inhalate ele ne pot afecta în mod negativ.
Astfel, consumul constant de propilen glicol poate genera iritații pulmonare și cutanate. La fel, glicerina vegetală prezentă în lichidul din țigările electronice, de cele mai multe ori, nu se vaporizează în întregime, ceea ce duce la acumularea acesteia în plămâni și, în cele din urmă, la declanșarea pneumoniei lipoide.
Formaldehida este, în continuare, pe lista substanțelor cu potențial cancerigen și inhalarea sa poate duce la astm. Acroelina face parte tot din familia aldehidelor și este un ingredient comun în pesticide. Prezintă potențial cancerigen, iar în urma inhalării constante s-a ajuns la concluzia că poate produce modificări ale AND-ului uman.
Nicotina inhalată poate duce la cancer pulmonar
Pe lângă toate acestea, chiar și nicotina inhalată prin intermediul țigărilor electronice poate fi la fel de nocivă ca cea din țigările clasice. În urma unor studii efectuate atât pe oameni, cât și pe animale, la Institutul Pulmonar al Universității North Carolina, vapatul poate duce la cancer pulmonar și diverse alte afecțiuni respiratorii, în trecut asociate exclusiv cu fumatul de țigări clasice. Mai mult, studiile clinice efectuate până în prezent indică faptul că lichidul fără nicotină este, la rândul lui, periculos pentru sănătate, fiind responsabil pentru diverse tipuri de pneumonie - cea mai des întâlnită fiind pneumonia lipoidă.
În Statele Unite, principala țară consumatoare de țigări electronice, s-au raportat până în prezent peste 800 de cazuri confirmate de afecțiuni respiratorii provocate de țigări electronice și 12 decese. Primul caz direct asociat cu țigara electronică a fost înregistrat în 2012, când o femeie în vârstă de 42 de ani a ajuns de mai multe ori la urgențe cu probleme respiratorii severe și ale cărei simptome au dispărut odată ce a renunțat la vapat.
În prezent, numărul de fumători de țigări electronice pe plan global s-a ridicat la 41 de milioane, în timp ce numărul de fumători de țigări clasice este de aproximativ 1 miliard. Principalele țări consumatoare de țigări electronice sunt Marea Britanie, Statele Unite și Franța.