Externe
Titanul, dispărut în drum spre Titanic
Echipele de salvare continuau marţi căutările contracronometru pentru Titan, un submersibil cu cinci persoane la bord dispărut duminică în timp ce se scufunda în apele Atlanticului spre epava Titanicului. Rezervele de oxigen de la bord ajung pentru 96 de ore, relatau ieri CNN şi The Guardian.
O navă de cercetare aflată la suprafaţă - Polar Prince - a pierdut contactul cu submersibilul Titan duminică dimineaţă, la o oră şi 45 de minute după ce a început să se scufunde spre locul unde se află epava Titanicului.
Astfel de expediţii, care costă 250.000 de dolari de persoană, pornesc din St. John's, Newfoundland, apoi parcurg circa 640 km în Atlantic spre locul epavei, potrivit site-ului OceanGate, compania care organizează excursiile. Pentru a vizita epava Titanicului, pasagerii urcă în Titan, submersibilul de cinci persoane, care are nevoie de două ore pentru a coborî aproximativ 3.800 metri până la Titanic.
Celebrul vas britanic de pasageri s-a scufundat în 1912, în timpul călătoriei sale inaugurale, după ce a lovit un iceberg, iar 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa. Povestea Titanicului, imortalizată în cărţi de non-ficţiune şi de ficţiune, precum şi în filmul de mare succes "Titanic" din 1997, continuă să fascineze la mai bine de un secol de la tragedie.
Pornite în căutarea submersibilului Titan, navele şi avioanele americane şi canadiene au împânzit luni o zonă aflată la aproximativ 1.450 km est de Cape Cod, unele dintre ele lansând balize sonar care pot monitoriza până la o adâncime de 3.962 de metri.
Un submersibil, cum este Titan, este un tip de ambarcaţiune are câteva diferenţe esenţiale faţă de ceea ce este mai larg cunoscut ca fiind un submarin.
Spre deosebire de submarine, un submersibil are nevoie de o navă-mamă pentru a-l lansa. Nava de sprijin a Titan a fost Polar Prince, un fost spărgător de gheaţă al Gărzii de Coastă canadiene, potrivit coproprietarului navei, Horizon Maritime.
De asemenea, un submarin poate sta sub apă mult mai mult timp, în timp ce submersibilele au mult mai puţine rezerve de energie.
Titan are rezerve de oxigen pentru 96 de ore, iar scufundările sale până la epava Titanicului durează de obicei între 10 şi 11 ore, în timp ce submarinele pot sta sub apă luni de zile.
Începând de luni după-amiază, oficialii Gărzii de Coastă estimau că Titan mai are între 70 şi 96 de ore de oxigen, ceea ce le-ar putea da speranţa ca până vineri să găsească nava şi să îi salveze pe cei cinci membri ai echipajului aflaţi la bord.
La bordul submersibilului Titan se află miliardarul britanic Hamish Harding, preşedintele firmei de avioane private Action Aviation, care a declarat că este unul dintre specialiştii misiunii de pe nava care aparţine firmei OceanGate Expeditions.
Omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood şi fiul său Sulaiman Dawood sunt alte două persoane aflate pe submersibil, potrivit unei declaraţii a familiei.
Ceilalţi doi pasageri ar fi exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet şi directorul executiv şi fondatorul OceanGate, Stockton Rush, potrivit The Guardian.
Nu este nevoie de experienţă în scufundări pentru o excursie cu Titan până la epava Titanicului. Candidaţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani la momentul începerii călătoriei şi să plătească 250.000 de dolari. "Veţi învăţa tot ceea ce trebuie să ştiţi pentru scufundarea dvs. la bordul navei de expediţie şi vă vom ajuta să vă pregătiţi pentru expediţie înainte de a vă alătura nouă pe navă", se spunea într-o versiune a site-ului OceanGate care acum nu mai este disponibilă.