Justiție

Trimis în judecată după ce fiica lui a murit pe munte

Alpinistul Ovidiu Popescu a fost trimis marţi în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, fiind acuzat că a organizat impropriu şi a condus defectuos expediţia din anul 2017 în timpul căreia fiica sa de 14 ani, Dor Geta Popescu, şi un băiat de 13 ani, Erik Gulacsi, au decedat într-o avalanşă produsă în Masivul Retezat.

Parchetul General a remis marţi un comunicat de presă în care arată că procurorii de la Secţia penală au trimis în judecată un inculpat, precum şi o persoană juridică (o asociaţie constituită în scopul de a organiza expediţii în munţi înalţi, a promova activităţi sportive la mare altitudine, a dezvolta şi susţine practicarea sporturilor şi a activităţilor montane, sporturilor extreme la nivel de performanţă şi recreativ), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Parchetul nu îi menţionează numele, însă surse judiciare au confirmat pentru AGERPRES că bărbatul trimis în judecată este Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, iar persoana juridică este Asociaţia "Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov".

"Faptele reţinute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul şi în numele asociaţiei, prin informarea superficială asupra condiţiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc şi vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiţii de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colţilor Pelegii) şi ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu şi condus defectuos o acţiune turistică în Masivul Retezat, către Vârful Peleaga, desfăşurată în ziua de 22.04.2017, cu consecinţa surprinderii în zona Şaua Berbecilor - Colţii Pelegii, în jurul orei 14,00 - 14,20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanşă în urma căreia au decedat doi copii", spune Parchetul.

"Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanşei în condiţii nivologice, de relief şi de vreme apte să conducă la declanşarea ei şi în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere şi siguranţă pe care trebuia şi putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea şi aprecierea stării meteo constatate la faţa locului cu consecinţa păstrării unei distanţe între membrii grupului 6-10 metri, utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanşa nu ar fi avut loc sau cel puţin nu ar fi surprins şi antrenat membrii grupului, lipsind consecinţa producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viaţa", adaugă procurorii.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Haţeg.

În dimineaţa zilei de 22 aprilie 2017, un grup de persoane în care se aflau şi copii, condus de alpinistul Ovidiu Popescu, a plecat de la o cabană situată în Munţii Retezat, cu intenţia de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Grupul a fost surprins de o avalanşă în locul denumit "Căldarea Berbecilor", iar zăpada care a venit la vale a antrenat şi resturi de bolovani. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi au decedat după ce au fost surprinşi de avalanşă.

Operaţiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi în Retezat a durat 11 ore, salvamontiştii şi jandarmii montani confruntându-se cu condiţii extrem de dificile, din cauza traseului accidentat, acoperit cu zăpadă, şi a viscolului.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ea a obţinut primul record la vârsta de 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. În decembrie 2015, a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri) la doar 12 ani. În luna februarie a anului 2016, fata a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sud. A depăşit astfel un record deţinut din 2002 de o sportivă din America. 

Vizualizări: 66

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: