Externe

Trump,singurul președinte american dus în buncăr pe timp de pace


Președintele american a fost evacuat de urgență în buncăr, în timpul ciocnirilor violente dintre manifestanți și poliție, în apropierea Casei Albe. Nu s-a mai întâmplat ca Secret Service, agenții de pază ai președintelui și familiei acestuia, să ia o astfel de decizie.

Ofițerii Secret Service l-au dus pe Trump la Centrul Prezidențial pentru Operațiuni de Urgență (PEOC), puțin înainte ca peste 50 de agenți să fie răniți în atacurile violente asupra baricadelor ridicate de poliție la intrare în perimetrul Casei Albe și în Parcul Lafayette, peste drum de reședința istorică, a relatat The Sun.

Buncărul este situat la cinci etaje sub pământ în Aripa Estică a Casei Albe, dar amplasarea exactă nu se cunoaște, din motive de securitate.

PEOC a fost construit pentru a-l proteja pe președintele Franklin D. Roosevelt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cazul unei lovituri nucleare directă.

PEOC nu este același lucru cu Centrul prezidențial pentru monitorizarea operațiuniunilor în desfășurare, care servește ca un adăpost sigur și un centru de comunicații pentru președinte și personalul său cheie în cazuri de urgență și este situat în subsolul Aripii de Vest.

Buncărul PEOC a fost folosit anterior la 11 septembrie 2001, când Secret Service s-a temut că unul dintre avioanele deturnate a fost îndreptat către Casa Albă. Președintele de atunci, George W. Bush, nu se afla la Casa Albă, ci în Florida, venind mai târziu.

 În timpul atacurilor din 9/11, soția președintelui, vicepreședintele Dick Cheney, agenții Serviciului Secret și alți angajați au fost evacuați în PEOC. Fosta Primă Doamnă Laura Bush a descris în cartea sa de memorii publicată în 2010 experiența sa din 9/11, când a coborât în tunelurile subterane, fiind condusă în buncărul PEOC.

În afară de buncărul prezidențial, în 1950 s-a construit un sistem de tuneluri subterane care leagă Aripa de Vest și Aripa de Est, pentru evacuări în caz de bombardament.

Presa americană scrie și despre un buncăr mai recent, finalizat aproape de sfârșitul mandatului lui Barack Obama, ce poate adăposti personalul întregii aripi vestice, pe o perioadă nelimitată, în cazul unui atac cu arme de distrugere în masă.

Există un protocol al Secret Service de evacuare a președintelui SUA și a familiei sale, care este secret, dar motivele vehiculate sunt cazurile de terorism sau război, situații critice în care clădirea este amenințată.

În acest caz, nimeni nu a înțeles care au fost motivele pentru care președintele a fost evacuat în buncărul subteran. Surse de la Casa Albă au declarat pentru CNN că Prima Doamnă Melania Trump și fiul Barron au fost, de asemenea, duși în buncăr.

Președintele Trump a stat în buncăr mai puțin de o oră, a informat presa.

Judd Deere, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat pentru Times că oficialii nu vor comenta de ce președintele a fost evacuat de urgență.

Violențele au continuat și luni seara, polițiștii din St Louis fiind atacați cu arme de foc, patru fiind răniți.

Donald Trump avertizase că va folosi armata, dacă guvernatorii statelor nu vor lua măsurile necesare pentru a stopa distrugerile cauzate de bande furioase, în detrimentul cauzei pentru care s-a ieșit în stradă, aceea de a-i face dreptate lui George Floyd, bărbatul ucis de un ofițer de poliție care a aplicat forța brutală în timpul arestării.


Utilizarea Legii Insurecției a devenit extrem de rară. Acesta a fost folosită ultima dată în 1992, când achitarea a patru ofițeri de poliție din Los Angeles care bătuseră cu bestialitate un bărbat de culoare, Rodney King, a dus la revolte violente, rezultând 63 de morți, peste 2.300 de răniți, 7.000 de incendieri, 3.100 de afaceri distruse, un miliard de dolari pierderi financiare.

Străzile din jurul complexului Casa Albă sunt închise de marți dimineață, păzite de ofițeri ai Secret Service și agenți FBI.

În noaptea de luni spre marți a fost construit un gard de siguranță în jurul parcului Lafayette și de-a lungul Străzii 17  cu Pennsylvania Avenue, două zone fierbinți în timpul protestelor. Echipe de muncitori ștergeau graffiti de pe clădirile federale.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: