Eveniment

Trupul unui alpinist, găsit după 37 de ani de la dispariție

Trupul unui alpinist german a fost găsit după aproape patru decenii de la dispariția sa în cursul unei ascensiuni în Alpii elvețieni.

Rămășițele umane găsite pe un ghețar din apropierea vârfului Matterhorn din Elveția au fost identificate ca fiind cele ale unui alpinist german dat dispărut din 1986. Descoperirea este ultima dintr-un șir mai lung de cadavre de alpiniști care au apărut ca urmare a topirii ghețarilor din cauza încălzirii climei, scrie BBC.com.

Trupul a fost descoperit la începutul lunii de alți cățărătări care traversau ghețarul Theodul, din apropierea localității Zermatt. Aceștia au observat o gheață cu colțari ieșind din gheață, iar analizele ADN au arătat că trupul îi aparține unui alpinist german care dispăruse în urmă cu 37 de ani. Alpinistul și-a găsit sfârșitul pe când avea doar 38 de ani.

Ghețarul Theodul, ca și alți ghețari din Alpi, s-a restrâns ca dimensiuni în ultimii ani. El face parte dintr-o zonă în care se poate schia pe întreaga durată a anului, întrucât are pârtiile aflate la cea mai mare înălțime din întreaga Europă.

Însă ghețarii sunt foarte sensibili la încălzirea globală și și-au redus suprafețele apreciabil. Până în anii 80 Theodul încă era legat de un ghețar vecin, Gorner, dar acum sunt separați. Aproape în fiecare vară ghețarii lasă să apară alpiniști dispăruți de decenii.

Astfel, anul trecut a apărut epava unui avion care se prăbușise în 1968 deasupra ghețarului Aletsch. În 2014, a fost găsit trupul alpinistului britanic Jonathan Conville de către un pilot de elicopter care livra provizii unui refugiu montan de pe Matterhorn. Conville dispăruse în 1979, iar familia care nu știa cu certitudine care a fost soarta lui a afirmat că moartea sa într-un mediu pe care-l iubea atât de mult este una „dulce-amară”. 

În 2015, au fost descoperite cadavrele a doi alpiniști japonezi la marginea ghețarului Matterhorn, cei doi fiind dați dispăruți în urma unui viscol în 1970.

 

 

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: