Externe

Turcia nu va aproba candidatura Suediei la NATO

Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Ankara să ratifice aderarea sa la NATO până la summitul alianţei de luna viitoare, dacă nu împiedică protestele anti-turce din Stockholm, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia nu poate privi pozitiv candidatura Suediei la NATO în timp ce "teroriştii" protestează la Stockholm, iar poziţia Turciei va fi clarificată încă o dată în cadrul discuţiilor cu oficialii suedezi, care vor avea loc miercuri la Ankara, a declarat Erdogan, citat de jurnaliştii care îl însoţeau în avionul cu care se întorcea, marţi, dintr-o vizită în Azerbaidjan.

Oficiali din Turcia, Suedia, Finlanda şi NATO s-au întâlnit miercuri la Ankara pentru discuţii, în încercarea de a depăşi obiecţiile Turciei, care blochează candidatura Suediei la aderarea la NATO.

Negociatorul-şef al Suediei, Oscar Stenstrom, a declarat că discuţiile cu oficialii turci au fost bune şi că discuţiile vor continua, deşi nu a fost stabilită încă o nouă dată pentru negocieri. "Este treaba mea să îl conving pe omologul nostru că am făcut suficient. Cred că am făcut", a declarat Stenstrom. "Dar Turcia nu este încă pregătită să ia o decizie şi crede că trebuie să primească mai multe răspunsuri la întrebările pe care le are", a explicat el.

La rândul său, Preşedinţia turcă a declarat într-un comunicat că în cadrul reuniunii au fost discutate progresele făcute de Suedia confrom unui acord trilateral convenit la Madrid anul trecut. Părţile au convenit să continue să lucreze la "paşii concreţi viitori" pentru aderarea Suediei la NATO, se arată în declaraţie.

În justificarea obiecţiilor sale faţă de aderarea Suediei, Turcia a acuzat Stockholmul că adăposteşte membri ai unor grupări militante kurde, pe care le consideră teroriste.

Vizualizări: 47

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: