Social-media

"Un om care trăiește într-o țară în care nu se mai votează încetează să mai fie om"

Alegerile locale și cele parlamentare ar trebui să fie organizate și să se desfășoare anul acesta, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. Într-o intervenție la Digi24, gazetarul spune că alegerile nu pot să crească rata de infectare mai mult decât a crescut deja. „Un om care nu mai votează, care trăiește într-o țară în care nu se mai votează, în care acest act democratic fundamental este suspendat pe termen nedeterminat, acela încetează să mai fie om”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Claudiu Pîndaru: Credeți, în acest moment, că este fezabil să organizeze statul român alegeri pe 27 septembrie, alegeri locale?

Cristian Tudor Popescu: Da, bineînțeles că fezabil presupune un aspect tehnic. Ele pot fi organizate din punct de vedere tehnic.

Claudiu Pîndaru: Practic, însă?

Cristian Tudor Popescu: Da, și practic. După părerea mea, nu poate să contribuie acum un proces de alegeri mai mult la creșterea ratei de infectări pe zi decât contribuie comportamentul respectivilor inși (n. red. - care nu respectă măsurile de limitare a răspândirii COVID-19) fără să fie nevoie de alegeri. Acum avem această rată de 1300 de infectați pe zi fără să fie niciun fel de alegeri. N-are cum să crească. Acolo te duci la centru de votare cu mască, bineînțeles, toată lumea poartă mască, se practică distanțarea evidentă, se intră cu distanță în timp și spațiu în cabinele de vot, se dezinfectează ștampila și așa mai departe.

Aici sunt de acord cu președintele Iohannis. Nu este un risc mai mare decât la supermarket, să te duci să votezi. Dar nu acesta este motivul, după părerea mea, pentru care alegerile trebuie ținute în acest an, atât alegerile locale, cât și cele parlamentare. Motivul principal este necesitatea acestor alegeri.

Spunea tot președintele Iohannis că nu e mai riscant să te duci să votezi decât să te duci să îți cumperi pâine din supermarket. Întrebarea este: E mai important să mănânci pâine, să îți iei pâine decât să mergi la vot? Să se țină alegeri? Răspunsul meu este că alegerile sunt cel puțin la fel de importante ca și pâinea. Pentru că și unui câine pe care îl ții pe lângă casă poți să îi dai o bucată de pâine. Și o mănâncă. Dar asta nu înseamnă că e om, că devine om.

Un om care nu mai votează, care trăiește într-o țară în care nu se mai votează, în care acest act democratic fundamental este suspendat pe termen nedeterminat, acela încetează să mai fie om, după părerea mea. Și o spun nu din teorie, ci din experiența unei jumătăți din viața mea pe care am trăit-o într-o astfel de țară. În care nu mai eram oameni, eram niște vite mânate de colo-colo și nici măcar furajate.

Deci ce îi spunea senatorul republican Mitch McConnell, republican nu democrat, în legătură cu încercările lui Trump de a face același lucru, ce vedem în România acum – să se amâne alegerile. Același lucru încearcă Trump. Dacă vrem un criteriu pentru a califica ceva drept o ticăloșie pe lumea asta, cel mai simplu e să ne uităm la Trump. Dacă o face Trump, e clar că e o ticăloșie. Până și senatorii republicani în frunte cu Mitch McConnell i-au spus lui Trump: „Nici în războaie, nici în Marea Depresie, nici în Războiul Civil din Statele Unite, alegerile federale nu au fost suspendate. Ele s-au ținut și se vor ține și anul acesta la termen”. Deci oamenii aceia înțeleg care este esența și importanța extraordinară a acestui proces de alegeri. De aceea, eu cred că alegerile trebuie să aibă loc în România până la sfârșitul acestui an.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: