Stil de viață
Veneţia descurajează turismul, impune taxă pentru turiştii de o zi
Majoritatea oraşelor turistice europene au impus taxe pentru turişti dar acestea sunt plătite doar de cei care se cazează măcar pentru o noapte la un hotel. Fiind un oraş cu un trafic de turişti peste medie, indiferent de anotimp, Veneţia va impune o taxă şi pentru turiştii de o zi. Acei turişti care vin, fie pe mare fie pe uscat, pentru o zi şi nu se cazează în faimosul oraş italian.
În timp ce în România se încurajează turismul şi se caută metode de a atrage cât mai mulţi turişti, în alte zone ale Europei turismul se vrea descurajat sau măcar redus numeric. Autorităţile locale veneţiene ar putea impune o taxă de intrare pentru turiştii de o zi tocmai pentru a limita numărul de turişti. Prețul taxei va fi, initial, de 3 euro, începând din luna mai, a declarat primarul oraşului Veneția, Luigi Brugnaro, potrivit dpa.com. În anii ce vor urma, taxa ar putea să crească la 6 euro, respectiv chiar 10 euro în zilele cu trafic intens. Acţiunea face parte dintr-o campanie mai amplă de reducere a numărului de turişti, iniţiată de câţiva ani la Veneţia după o serie de proteste ale localnicilor. Aceasta a culminat anul trecut cu montarea de porţi de acces în principalele zone de interes istoric din Veneţia, care sunt acum monitorizate electronic şi se închid automat la un anumit număr de intrări. „Oamenii care vor să vină în Veneția sunt întotdeauna oaspeți importanți pentru noi. Datoria mea este, însă, să asigur siguranța vizitatorilor dar și a localnicilor, să am grijă de traficul pietonal și cel naval, iar dacă e nevoie, să limitez numărul turiștilor”, a anunțat atunci primarul Veneției, Luigi Brugnaro care doreşte să nu depopuleze oraşul de localnici.
Porţile montate au rezolvat doar parţial problema pentru că zonele respective nu mai sunt atât de aglomerate dar turiştii tot vin şi vizitează alte zone dacă porţile electronice le blochează accesul. Peste 30 de milioane de turişti vizitează anual Veneţia şi numărul acestora este în continuă creştere chiar şi după măsurile luate în 2018.