Externe

Virusul ucigaș,armă biologică scăpată de sub control

Conform unor rapoarte de intelligence, în Wuhan ar exista nu unul ci două laboratoare implicate în programe biologice militare
 
Potrivit unui expert israelian în război biologic, epidemia mortală de virus răspândit la nivel mondial ar putea avea originile într-un laborator din Wuhan legat de programul de arme biologice al Chinei arată publicaţia Washington Times.

În această săptămână, Radio Free Asia a redifuzat un raport al unui post local de televiziune din Wuhan transmis iniţial în 2015, care vorbea despre cel mai avansat laborator de cercetare de virologie din China, cunoscut sub numele de Institutul de Virologie Wuhan.

Laboratorul este singurul site declarat din China acreditat să lucreze cu viruşi letali.

Dany Shoham, fost ofiţer de informaţii militare israeliene care a studiat războiul biologic chinez, a declarat că institutul este legat de programul de arme biologice secret al Beijing-ului.

"Anumite laboratoare din institut au fost probabil angajate, din punct de vedere al cercetării şi dezvoltării, în dezvoltarea de [arme biologice] chineze, cel puţin colateral, dar nu ca centru al războiului biologic propriu zis", a declarat domnul Shoham pentru The Washington Times.

Operaţiunile cu armele biologice ale Chinei sunt parte dintr-un program dual civil-militar şi sunt „cu siguranţă secrete”, a spus el într-un e-mail.

Shoham are un doctorat în microbiologie medicală. Din 1970 până în 1991 a fost un analist senior de informaţii militare israeliene pentru război biologic şi chimic în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume, deţinând gradul de locotenent colonel.

China a negat în trecut că deţine arme biologice ofensive. Departamentul de Stat, într-un raport de anul trecut, a declarat că suspectează angajarea regimului comunist chinez în programe secrete de război biologic, conform Washington Post.

Până în prezent, autorităţile chineze au spus că originea coronavirusului care a ucis şi a infectat mii de persoane (conform datelor oficiale) în provincia centrală Hubei nu este cunoscută.

Gao Fu, directorul Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, a declarat joi, că semnele iniţiale au indicat că virusul provine de la animale sălbatice vândute pe o piaţă de fructe de mare din Wuhan.

Un semn sigur că regimul chinez începe o operaţiune de dezinformare este că cu câteva săptămâni în urmă au început să circule pe Internetul chinez zvonuri care susţineau că virusul face parte dintr-o conspiraţie a SUA pentru a răspândi armele biologice. Asemenea campanii de zvonuri sunt - ce de altfel întregul sistem de media socială - sub controlul total al regimului chinez.

Campania de dezinformare ar putea indica faptul că Beijingul pregăteşte un război informaţional pentru a contracara acuzaţii ulterioare că noul virus a scăpat din unul dintre laboratoarele de cercetare civile sau militare din Wuhan.

Institutul Wuhan a studiat coronavirusurile în trecut, incluzând inclusiv tulpina care cauzează sindromul respirator sever acut sau SARS, virusul gripal H5N1, encefalita japoneză şi febra dengue. Cercetătorii de la institut au studiat, de asemenea, germenul care provoacă antrax - un agent biologic dezvoltat pe vremuri de Rusia.

 

„Coronavirusurile (în special SARS) au fost studiate în institut şi se află probabil acolo”, a spus el. „SARS este inclus în programul chinez de război biologic, în general, şi este ţinut în mai multe laboratoare din China”.

Nu se ştie dacă gama de coronavirusuri a institutului este inclusă în programul de arme biologice, dar este posibil, a spus colonelul.

Întrebat dacă este posibil ca virusul Wuhan să se fi scurs, Shoham a spus: „În principiu, infiltrarea externă a virusului ar putea avea loc fie ca scurgere, fie ca o infecţie interioară neobservată a unei persoane care ieşea în mod normal din unitatea respectivă. Acesta ar fi putut fi cazul Institutului de Virologie Wuhan, dar până în prezent nu există dovezi sau indicaţii pentru un astfel de incident. "

Vizualizări: 280

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: