Comunitate

Virusul va fi căutat în canalizare

Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, cere statelor membre să-și testeze în următoarele șase luni apa uzată din sistemele de canalizare pentru a detecta posibile urme ale coronavirusului.

 
„Este crucial ca țările UE să creeze sisteme eficiente de monitorizare a apelor reziduale cât mai repede posibil și să se asigure că datele relevante sunt puse la dispoziția autorităților sanitare imediat”, a spus Sinkevičius, într-un interviu publicat duminică în ziarul german Welt am Sonntag și citat de Politico.

Unele țări și orașe verifică deja apa din canalizări în lupta lor împotriva pandemiei. Directorul Serviciului de Sănătate din Irlanda a declarat, săptămâna trecută, că a fost dezvoltat un program de supraveghere a apelor uzate, pentru a urmări prevalența virusului în diferite zone. În riviera franceză, o analiză recentă a apelor reziduale a arătat că infecțiile cu COVID-19 scad în regiune.

 
„Monitorizarea apelor uzate trebuie să fie integrată mai sistematic în strategiile naționale de testare pentru detectarea virusului. Bineînțeles, împreună cu variantele existente de testare pentru COVID-19. Este un instrument suplimentar pentru a urmări evoluțiile pandemiei și a sprijini procesul decizional al autorităților”, a mai spus Sinkevičius.

Comisarul a sugerat că probele pot fi analizate de două ori pe lună în cele mai mari orașe europene, astfel încât prezența virusului să fie detectată mai devreme sau pentru a indica faptul că zona prezintă un risc scăzut.

 
De exemplu, în martie anul trecut, oamenii de știință au găsit urme ale virusului în apele uzate ale unui oraș olandez înainte de confirmarea primului caz în zonă.

Şi în România s-a vorbit despre testarea apelor reziduale. Cel care a propus-o este medicul-deputat Adrian Wiener (USR).

”Dacă testezi constant, la 2-3 zile, și ai un grafic, și vezi că încărcarea virală crește brusc în apa de canalizare, este evident că ai o creștere bruscă a transmiterii comunitare, știi la ce să te aștepți în 2-3 săptămâni. Iar asta poate să influențeze chiar și încadrarea într-un anumit scenariu, dacă este folosit inteligent acest instrument.

 
Am trimis o adresă INSP (Institutul Național de Sănătate Publică – n.red.), sper să răspundă favorabil în acest sens și să intre în metodologia de supraveghere a bolii”, explică Adrian Wiener, într-un interviu acordat SpotMedia.ro în luna februarie.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: