Justiție

Ziua polițist, noaptea dealer de droguri

Vom avea un registru al traficanţilor de droguri, o bază de date cu toţi cei condamnaţi pentru vânzare de stupefiante. Ideea e bună în teorie, dar va fi imposibil de pus în practică. Dealerii ar trebui să se lase amprentaţi şi monitorizaţi de poliţie. Iar dacă refuză... nu păţesc nimic. Nu este singura scăpare care face din lege o formă fără fond.

Fenomenul pare complet scăpat de sub control. Acest bărbat este poliţist şi, în afara serviciului, vindea stupefiante de mare risc. Alţi 13 colegi de breaslă sunt şi ei cercetaţi pentru trafic de droguri. Numele lor ar putea apărea, în curând, într-o bază de date cu toţi traficanţii. 

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: De ce a fost nevoie de acest registru? Pentru că am văzut că e nevoie de informaţii la dispoziţia Poliţiei Române. Simt nevoia să recidiveze. Nu sunt puţini. 

Odată condamnaţi, toţi traficanţii vor trebui să meargă la poliţie pentru fotografiere, prelevare de probe biologice şi amprentare.

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: Vor fi informaţii legate de adresă, practic, unde locuieşte, cu cine locuieşte, cu cine intră în contact, unde pleacă. 

În teorie, iniţiativa sună bine. Practic, legea nu prevede sancţiuni pentru cei care refuză să se conformeze. Sau care dau informaţii false.

Dan Saltelechi, Europol: Constrângerea aceasta nu are aplicabilitate pentru că nu putem să contorsionam persoanele, sa le rupem degetele ca să le prelevăm amprente. 

O altă hibă ar fi faptul că din registru lipseşte o categorie importantă: minorii care consumă şi vând cele mai ieftine şi periculoase substanţe de pe piaţă. 

Cifrele arată proporţiile dezastrului: sunt aproape un milion de consumatori, dintre care cel mai tânăr are 10 ani. Legea Registrului Traficanţilor de Droguri va merge la preşedinte pentru promulgare. 

 

Vizualizări: 349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: