Economie
A intrat în vigoare ordonanța ieftinirilor
De la 1 august a intrat în vigoare ordonanța de urgență a guvernului prin care se limitează adaosurile comerciale la 14 alimente de bază, cu scopul de a reduce prețurile la cele mai solicitate tipuri de pâine, lactate, carne, ouă, ulei sau legume și fructe.
Prin noua ordonanță, procesatorilor, distribuitorilor și vânzătorilor li se impune un adaos maxim de 25% și 20% respectiv. Regulile sunt valabile timp de trei luni, perioadă în care autoritățile au precizat că vor analiza periodic efectele acestei măsuri, astfel încât să nu existe riscul ca produsele de bază să nu se găsească în magazine și pentru a se asigura că ieftinirile chiar se vor produce.
Ordonanța specifică în mod clar sortimentele de alimente vizate.
În cazul fructelor și legumelor, este vorba mai ales de cele de sezon – mere, pepene roșu, prune și struguri, apoi roșii, castraveți, ceapă, morcovi, ardei, fasole uscată și cartofi, însă doar cei albi.
Carnea de pui este, de asemenea, pe listă, însă doar variantele standard, nu și pieptul sau pulpele dezosate, de exemplu. Același lucru se întâmplă și la carnea de porc, unde sunt incluse strict carnea de lucru, pulpa și spata.
În cazul lactatelor, cotele vor fi plafonate doar pentru laptele de vacă și cu 1,5% grăsime, exclus UHT, iaurtul de 3,5 ambalat în cantități de cel mult 200g și telemeaua de vacă vrac.
Mai sunt incluse pe lista celor 14 alimente: pâinea albă simplă, între 300 și 500 de grame, fără specialități, iar ouăle doar mărimea M – 10 bucăți. Făina albă de grâu 000, mălaiul și zahărul alb tos, toate la 1kg, iar uleiul de floarea soarelui îmbuteliat la 1 litru. Firmele care nu respectă plafoanele de adaos comercial impuse pentru aceste produse riscă amenzi de la 100.000 la 2 milioane de lei.