Economie

Câte kg de tomate face o plantă?

Tomatele (Lycopersicon Esculentum) fac parte din familia botanică Solanaceae, alături de ardei și vinete. Roşia, aşa cum este denumită în general, este o legumă ce îşi are originile în sudul Americii de Nord şi nordul Americii de Sud. Este o plantă cățărătoare, perenă, anuală, ce creşte în zone cu climă temperată. În general, atinge între 1 și 3 m înălțime.

Tomatele valorifică foarte bine terenurile legumicole însorite, fertile şi irigate. Se pretează pentru diverse sisteme şi tipuri de culturi: în câmp sau în spaţii protejate, în sisteme intensive şi industriale.

O producție bogată de tomate este influențată atât de calitatea solului, cât și de tipul de soi. Dacă vrei să afli câte kg de tomate face o plantă, trebuie să știi că, în medie, o plantă are un potențial productiv ce variază între 5 și 8 kg de fructe, însă productivitatea depinde de sistemul de cultivare.

Conform agenției de statistică FAO (Food and Agriculture Organization), în 2018, România producea aproximativ 742.899 tone de tomate pe o suprafață de 40,734 hectare, având o producție de roșii pe metru pătrat de aproximativ 1,82 kg, ocupând locul 27 mondial la producția de tomate. Astăzi, în serele moderne, marii cultivatori preferă hibrizii de tomate care asigură producții mari și uniforme timp de 10 luni/an, cu un randament de 400 tone/hectar.
 

Vizualizări: 34

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: