Eveniment
Ce a rămas după explozia de la Crevedia
La 24 de ore de la exploziile de la Crevedia unde au murit câteva persoane și au fost rănite câteva zeci, locul arată dezolant.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a prezentat stadiul anchetei derulate în urma evenimentului tragic de la stația GPL din Crevedia.
”Echipa de anchetă s-a deplasat imediat la fața locului. Cercetarea la fața locului este îngreunată și în acest moment din cauza condițiilor de la fața locului. Sunt indicii că avem și acum emisii de gaze de la una dintre cisternele aflate la fața locului. În cursul zilei de astăzi au fost identificați o serie de martori care sunt în acest moment audiate la sediul IGPR.
Sunt efectuate mai multe percheziții domiciliare în acest moment la persoane vizate în acest incident. Este în derulare un amplu proces probatoriu și încercăm să stabilim actitățiile derulate la punctul de lucru de la Crevedia, după ordinul de închidere eliberat în urmă cu 3 ani. Vă asigur că avem toate resursele umane și de anchetă în acest moment pentru a duce la bun sfârșit operațiunea” , a spus Alex Florenţa.
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, duminică dimineaţa, că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în cursul zilei de 26 august 2023.
”În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, a precizat sursa citată.
Ministerul Muncii va propune acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile victimelor şi pentru cei afectaţi de exploziile de la o staţie GPL din Crevedia. Cuantumul acestora va fi stabilit în urma constatărilor.
”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va propune Guvernului, potrivit legii, acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile victimelor, precum şi pentru cei afectaţi de tragicul eveniment de la Crevedia, jud. Dâmboviţa, pe baza cooperării interinstituţionale cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi pe baza propunerilor/constatărilor agenţiei judeţene de plăţi şi inspecţie socială judeţeană, instituţiei prefectului, comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă şi autorităţii publice locale”, a transmis ministerul, duminică, într-un comunicat de presă.
De asemenea, Inspecţia Muncii, potrivit competenţelor sale, face cercetarea accidentului colectiv, precum şi a contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor agentului economic implicat.
Valoarea ajutoarelor urmează a fi stabilită în funcţie de constatări.