Externe

Directorul Secret Service a demisionat

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, și-a prezentat demisia pe fondul examinării deficiențelor de securitate legate de recenta tentativă de asasinare a fostului președinte Donald Trump, au declarat surse pentru CNN.
 

Decizia vine în contextul în care are loc o investigație privind gestionarea de către Secret Service a protecției lui Trump și modul în care un bărbat înarmat a fost la un pas de a-l ucide pe candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024.

În Congresul SUA s-au făcut apeluri pentru demisia sa și a existat o presiune din partea legislatorilor republicani pentru punerea sa sub acuzare.

Parlamentarii au fost deosebit de indignați după ce ea a depus mărturie publică în fața Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, unde nu a vrut să răspundă la multe dintre întrebările comisiei.

În urma acestui atac, Cheatle a afirmat răspicat că nu va demisiona.

Cheatle a fost numită de președintele Joe Biden la conducerea Secret Service în 2022.

Într-un interviu acordat CNN săptămâna trecută, Cheatle a declarat că agenția a fost "singura responsabilă" pentru proiectarea și punerea în aplicare a securității la locul de desfășurare a mitingului din Pennsylvania, unde atacatorul a tras asupra lui Trump de pe un acoperiș nesecurizat, la doar câteva sute de metri de scena mitingului.

Gloanțele au ratat cu foarte puțin capul lui Trump, iar incidentul s-a soldat cu moartea unui participant la miting și rănirea altuia.

Pe măsură ce s-au aflat mai multe despre circumstanțele tentativei de crimă, Secret Service a fost luat la întrebări cu privire la modul în care a asigurat protecția lui Trump în acea zi, inclusiv în ceea ce privește accesul la acoperiș.

De asemenea, Secret Service trebuie să dea explicații cu privire la modul în care a gestionat informațiile transmise de forțele de ordine locale înainte de atac, care îl identificau pe presupusul asasin ca fiind o persoană care acționa în mod suspect în preajma mitingului.

Secret Service și forțele de ordine din Pennsylvania, care au contribuit la eforturile de securitate ale mitingului, au fost uneori în dezacord în ceea ce privește relatările lor cu privire la ceea ce s-a întâmplat și cine a fost responsabil pentru deficiențele constatate.

În timpul audierii în cadrul Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, Cheatle a recunoscut că au existat probleme "semnificative" și "colosale" în ceea ce privește securitatea mitingului, dar a respins totuși cererile de demisie.

"Cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru a conduce Secret Service în acest moment", a declarat Cheatle.

Cheatle a promis cooperarea deplină a agenției sale cu Congresul și cu examinările interne ale guvernului cu privire la abordarea Secret Service în acea zi.

Cheatle a renunțat la o funcție de gestionare a securității globale la PepsiCo pentru a prelua postul de director al USSS și, înainte de perioada în sectorul privat, a lucrat în Secret Service timp de 27 de ani.

 

Vizualizări: 66

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: