Stil de viață
Dispozitivele de vapat, cumpărate doar din farmacii
Australia a devenit luni, 1 iulie, prima țară care impune achiziționarea dispozitivelor electronice de vapat doar din farmacii, imediat cu intrarea în vigoare a unei reforme antifumat.
Potrivit noii legi, persoanele care nu respectă regulile riscă pedepse aspre de până la 7 ani de închisoare și amenzi de milione de dolari australieni.
Persoanele care vor să vapeze în scop terapeutic vor avea nevoie de rețetă de la medicul de familie. De asemenea, aromele disponibile vor fi limitate la tutun mentolat și mentă, transmite EFE, potrivit observatornews.ro.
Reforma care a intrat în vigoare luni, 1 iulie, forțează persoanele care doresc să vapeze în scop terapeutic să meargă la medicul de familie pentru o rețetă, ca să poată achiziționa dispozitivele din farmacii.
„Australia a fost lider mondial în lupta împotriva marilor companii din industria tutunului, pentru sănătatea cetăţenilor noştri, şi suntem mândri să continuăm acest efort”, a spus ministrul australian de Interne, Claire O'Neil, într-un comunicat transmis luni, iulie.
Deși în prezent este necesară o rețetă pentru cumpărarea unui dispozitiv de vapat, din data de 1 octombrie, persoanele care au împlinit deja 18 ani vor putea să achiziționeze aceste dispozitive din farmacii și fără rețetă, doar că vor avea o concentrație de nicotină de 20 mg/ml sau chiar mai mică, cu obligația de arăta un act de identitate.
De asemenea, persoanele care produc dispozitive de vapat în Austria sau distribuie astfel de dispozitive riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de detenție și o amendă de 2,2 milioane de dolari australieni (1,47 milione de dolari americani sau 1,36 milioane de euro).
Amenzile pentru companiile care produc astfel de produse sunt și mai mari, iar pedeapsa maximă ar ajunge chiar la 22 de milioane de dolari australieni.
Ca să întărescă lupta împotriva utilizării produselor de vapat, Guvernul din Austalia a pus-o pe Erin Dale în funcți de comisar pentru Tutun și Țigări Electronice Ilicite, o funcție pe care o va ocupa începând de luni, 1 iulie, în scopul intensificării luptei împotriva produselor de nicotină apărute pe piața neagră.
„Tutunul ilegal nu este diferit de orice alt produs ilegal: cei care încearcă introducerea (acestor produse, n.r.) în ţara noastră se vor confrunta cu toată forţa agenţiilor noastre pentru protecţia frontierelor”, a mai scos în evidență Claire O'Neil.
Acestă lege crește măsurile de control ale fumatului în Australia, care prin anul 2012 a fost prima țară ce a obligat companiile producătoare de tutun să vândă produsele în ambalaje cât mai simple, pe care să pună avertismente cu privire la efectele dispozitivelor de vapat asupra sănătății.