Externe

Elveţienii votează pentru creşterea impozitării companiilor

Alegătorii elveţieni, chemaţi duminică la referendum, păreau să aprobe masiv propunerile de introducere a unui impozit minim global pentru companii.

Odată cu acest vot s-a votat şi o lege care vizează reducerea utilizării combustibililor fosili şi atingerea nivelului zero de emisii până în 2050, potrivit proiecţiilor realizate duminică de postul public de televiziune SRF.

Proiecţiile, bazate pe numărul de voturi numărate, au arătat că 88% dintre cei care au votat la referendumul naţional de duminică susţin creşterea impozitului pe afaceri la rata minimă globală de 15%, în timp ce nivelul actual în Elveţia este de 11%.  De asemenea, 55%  dintre alegători au susţinut legea privind clima.

În 2021, Elveţia s-a alăturat celor aproape 140 de ţări care au aderat la acordul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a stabili o rată minimă de impozitare pentru marile companii, o măsură menită să limiteze practica de a transfera profiturile în ţări cu taxe scăzute. Dar chiar şi cu această majorare, Elveţia va avea în continuare unul dintre cele mai scăzute niveluri de impozitare a societăţilor comerciale din lume, iar propunerea, care se estimează că va aduce venituri suplimentare de 2,5 miliarde de franci elveţieni (2,80 miliarde de dolari) pe an, a fost susţinută de grupurile de afaceri, de majoritatea partidelor politice şi de publicul larg.

În Elveţia se află birourile şi sediile centrale a aproximativ 2.000 de companii străine, inclusiv Google, precum şi 200 de multinaţionale elveţiene, între care Nestle. Deşi toate vot fi afectate, grupurile de afaceri au salutat gradul mai mare de certitudine pe care l-ar aduce noua taxă, chiar dacă Elveţia pierde o parte din renumele său de ţară cu impozitare redusă. "Nici o altă ţară nu va avea taxe mai mici. Vrem ca veniturile fiscale suplimentare să rămână în ţară şi să fie folosite pentru a îmbunătăţi atractivitatea acesteia pentru întreprinderi", a declarat Christian Frey, de la Economiesuisse, un grup de lobby.

Vizualizări: 55

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: