Economie
Falimentul apei grele
Au trecut 3 ani de la oprirea producției de apă grea la ROMAG PROD, din Halinga, dar statul român, rămas cu câteva mii de tone de apă grea în brațe, se confruntă cu aceeași problemă tipic românească, legată de incertitudinea zilei de mâine pentru circa 80 de salariați care au mai rămas.
Valoarea apei grele ramase dupa inchiderea combinatului de la Halinga se cifreaza la 1,2 miliarde de euro, o rezervă impresionantă din cea mai pură apă grea din lume.
Timp de vreo doi ani, mentenanța apei grele a fost asigurată de angajați ai aceleiași regii autonome aflate în faliment și la mâna unui administrator judiciar, fără ca cineva să le asigure stabilitatea locului de muncă.
De la începutul acestui an, a luat ființă Centru Național de Management al Apei Grele (CNMAG), entitate care ar fi trebuit să aducă liniștea.
Dar, noul CNMAG nu poate prelua specialiștii de la fostul RAAN și nici apa grea, din cauza unei legi de înființare pline de lacune. Asa ca, deocamdata, nici apa grea care nu ne mai trebuie si nici angajatii nu se stie cui apartin.