Economie
Hidrocentrala Tarnița și Complexul hidrotehnic Tr Magurele, scoase din strategia energetică
Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a spus, într-un interviu acordat HotNews.ro, că în această primăvară vor fi sigur clarificate strategia energetică și planul național de investiții în energie și schimbări climatice (PNIESC), cele două documente urmând să fie corelate. Din strategie energetică vor fi eliminate proiectele vechi de zeci de ani, rostogolite de fiecare guvernare: Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole. Ministrul spune că acestea nu vor primi niciodată avize de mediu și blochează strategia energetică.
În ceea ce privește Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole, ministrul spune că Bulgaria nu ar acorda niciodată acordul de mediu. "Și atunci blocăm întreaga strategie", a precizat ministrul.
Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești ar fi prea mare (1000 MW) și nu se justifică economic. Însă este luată în calcul posibilitatea construirii unor hidrocentrale de acest tip mai mici, de 250 MW sau 300 MW.
Noua strategie energetică: proiectele ceaușiste, vechi de zeci de ani și rostogolite de fiecare Guvern, sunt prezentate ca priorități, iar cele moderne sunt strecurate pe furiș
"Sunt proiecte care creează probleme nu numai României, ci și țărilor vecine. Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (...) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1000 MW ca și proiect?", a spus ministrul.
Virgil Popescu a spus că a avut o discuție cu ministrul mediului și au căzut de acord să scoată aceste proiecte care blocau strategia energetică. "Am spus că voi scoate această strategie energetică din procedurile în care a fost băgată și nu mai iese de 4-5 ani", a afirmat ministrul economiei.
În aceste condiții, în strategie vor fi trasate doar liniile directoare și va fi corelat cu planul național de investiții în energie și schimbări climatice (PNIESC). "Vom scoate până în această primăvară și PNIESC, și strategia energetică, în așa fel încât să știm în ce dorim să investim. Să știm câte sute- mii de megawatti vrem să facem pe hidro, să știm cât o să facem pe gaz, să vedem și descreșterea cărbunelui până în 2030, să avem și procentul pe regenerabile. Ne-am angajat la 30,7% procent de regenerabile, care este în PNIESC, dar în strategia energetică era 29%. Trebuie să le corelăm, pentru că nu putem să ne ducem la Comisia Europeană cu un plan într-un fel și cu o strategie în alt fel", a precizat Virgil Popescu.