Stil de viață
Jojo,un craiovean care dormea pe străzi în Nisa și-a donat economiile pentru victimele inundațiilor provocate de furtuna Alex
Supranumit „Jojo”, un român fără adăpost doarme de patru ani pe străzile din Nisa. După inundațiile provocate de furtuna Alex, românul de 52 de ani a făcut un gest impresionant Și-a donat toate economiile victimelor inundațiilor. Primăria Nisa se întoarce acum cu recunoștință către Jojo și îi oferă un loc de muncă și un acoperiș deasupra capului.
Ion-Nelu Gioroiu este un în vârstă de 52 de ani, cunoscut drept „Jojo”. El a donat cei 150 de euro câștigați prin vânzarea unei reviste în beneficiul persoanelor fără adăpost. În ultimul număr al revistei apărea chiar și un articol despre el. Instalat la intrarea într-o parcare din centrul orașului Nisa, el și-a încredințat în acest articol speranța de a găsi de lucru, de a avea un acoperiș deasupra capului și de a urma un curs de franceză.
Gestul său de a dona toți bănuții lui a trezit un val de solidaritate. Mișcat de suferința victimelor inundațiilor din Alpes-Maritimes, după trecerea furtunii Alex, românul, deși el însuți fără adăpost, și-a donat toate economiile pentru a-i ajuta. Primăria din Nisa i-a oferit un loc de muncă.
„M-a sunat spunându-mi că vrea să doneze 150 de euro pentru victime. Când am venit să-l văd, am încercat să înțeleg, știu că nu are bani și de aceea vinde revistele, dar a insistat. Mi-a spus că a reușit să pună ceva bani deoparte și că vrea să ajute familiile care au pierdut totul, pentru că știe ce simte să rămâi fără nimic .... a scos două pungi cu monede și a insistat să le luăm ”, scrie asociația Solidarity 06 în folosul celor fără adăpost, pe Facebook.
Loc de muncă și adăpost deasupra capului pentru Jojo
Va lucra în serviciul de curățenie al primăriei și, pentru prima dată, „nu mai doarme afară”, explică un voluntar de la Secours populaire care îi aducea de mâncare. O binefăcătoare i-a pus la dispoziție cazare prin intermediul asociației Café Suspendu. „L-am trezit azi dimineață la 8 dimineața. Este fericit. Acum trebuie să meargă împreună cu noi la consulatul României din Marsilia, pentru a-i fi refăcute actele, furate de atacatori“, a mai spus voluntarul, citat de 20minutes.fr.
Abandonat la nașterea sa în Craiova (sud-vestul României), bărbatul a locuit într-un orfelinat sub epoca Ceaușescu, pe stradă în timpul revoluției din 1989, apoi în Italia unde a continuat să lucreze fără hârtii înainte de de a sosi în Franța în 2017, unde a lucrat ca grădinar în case particulare, înainte de a-și instala salteaua lângă Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Nisa