Justiție

Mama vrea să își ducă băiatul la Paris, tatăl se opune invocând Covid-19. Ce a decis instanța!

Temutul coronavirus Covid-19 este deja invocat în procesele aflate pe rol. O mamă a cerut Judecătoriei Sector 6 București dreptul de a-și putea duce copilul în Franța de ziua lui, fără acordul tatălui.

“Reclamanta solicită admiterea cererii și suplinirea acordului pârâtului în vederea emiterii unui pașaport pentru minor, precum și suplinirea acordului pârâtului în vederea deplasării împreună cu minorul în Franța cu ocazia zilei de naștere a acestuia. Precizează că a efectuat deja rezervarea pentru acest sejur, achitând un avans de 10%. Învederează că este prima excursie a fiului lor în străinătate, apreciind foarte important pentru dezvoltarea minorului să cunoască o limbă străină, în prezent fiind înscris la astfel de cursuri. Precizează că nu solicită obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată”, au fost argumentele mamei.

Tatăl a explicat de ce nu este de acord: “Pârâtul, având cuvântul, arată că nu este de acord cu demersurile întreprinse de reclamantă, având în vedere în primul rând vârsta fragedă a minorului, că urmează să împlinească 9 ani, precum și riscurile la care acesta ar fi supus, având în vedere epidemia de Coronavirus. Învederează că reclamanta nu a fost de acord să îi permită minorului să se deplaseze împreună cu pârâtul pentru o zi la Sinaia sau Predeal, pretextând că minorul ar putea să răcească, că este foarte sensibil la vânturile montane. Apreciază demersul reclamantei de a pleca pentru o săptămână cu minorul în Franța ca fiind fantasmagorică, neținând cont nici de voința minorului, care nu este de acord să călătorească în Franța, fiind temător pentru transportul cu avionul”.

Femeia a precizat că este cadru medical, având cunoștință că se lucrează la un antidot pentru Coronavirus.

Potrivit apărării mamei, nu poate fi îngrădit dreptul copilului de a călători în scopuri recreative, în afara țării, din cauza neînțelegerilor existente între părinți. “Temerile pârâtului referitoare la riscul de a fi infectat minorul cu virusul COVID-19, pe de o parte nu au fost justificate prin administrarea unui probatoriu în acest sens, iar, pe de altă parte, prin raportare la prevederile art. 255 alin.2 C.proc.civ., potrivit informațiilor din spațiul public este de notorietate că minorii nu sunt mai sensibili la infecția cu virusului respectiv, comparativ cu populația generală. Potrivit expertilor UNICEF și specialistilor din cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, virusul pare să provoace o infecție mai ușoara la copii decât la adulți sau persoane în vârstă”.

“Mai mult, nu se poate prezuma nerespectarea măsurilor de precauție de către reclamantă și minor, astfel încât să se aprecieze că ar fi în interesul superior al copilului să evite deplasarea în Franța”, se mai arată în decizia judecătorilor.

Instanța a dar câștig de cauză mamei, care îl va putea duce pe copil în Franța de ziua lui, adică în luna iunie. Sentința din 3 martie poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: