Social-media

Marii oameni ai acestei nații rămân din păcate anonimi!

Într-o lume în care nu mai loc de clanuri interlope de  politicieni vopsiți, de pandemie și de o pervertire clară a vieții noastre am căutat și am găsit pe agenția de știri Hot news un articol despre cei care au reușit să recupereze de la Ucraina Insula Șerpilor fără să tragă nici un glonț.Îl reproduc aici cu speranța că măcar un cititor îl va parcurge și va vedea că nu suntem doar un popor de lichele.Din păcate marii oameni ai acestei nații rămân anonimi.

Echipa Romaniei la Haga are o medie de varsta de 32 de ani si este condusa de Bogdan Aurescu. Este o echipa formata de el si care a lucrat la acest dosar inca din timpul negocierilor cu Ucraina inainte de sesizarea CIJ. Lor li se alatura renumiti profesori internationali de drept, care au pledat in aproape toate cazurile aduse in fata Curtii in ultimii 20 de ani.

Componenta romanesca este formata din diplomati-juristi, oameni tineri, dar cu experienta in instantele internationale, care au fost implicati in reprezentarea Romaniei in fata CEDO sau implicati in negocierile cu Ucraina. Pe langa juristi, sunt topografi, sunt specialisti ai agentiilor nationale privind resursele naturale, oameni care au sapat in arhive romanesti si straine dupa harti si documene, care au constituit probe in dosarul Romaniei.

Echipa, pe scurt:

Ministerul Afacerilor Externe:
BOGDAN AURESCU
COSMIN DINESCU
CALIN FABIAN
Profesorul ALLAIN PELLET, de la Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Defense
Profesorul JAMES CRAWFORD, de la Universitate Cambridge)
Profesorul VAUGHAN LOWE, de la Oxford
DANIEL MULLER, cercetator la Centrul de Drept International din Nanterre, Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense
SIMON OLLESON, membru in Baroul angliei, cercetator la Centrul de Cercetare „Lauterpacht" in domeniul Dreptului International din cadrul Universitatii din Cambridge si la Institutul Britanic de Drept International si Comparat.
Liviu Dumitru
Ioana Preda
Mirela Pascaru
Catrinel Brumar
Irina Nita

Experti cartografi:
lt. comandor (r) Octavian Buzatu
contra-amiral (r) Eugen Laurian
capitan Ovidiu Neghiu de la Directia Topografica a Ministerului Apararii

Experti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale
director general Gicu Borosi
director general adjunct Mihai German

CV-urile membrilor echipei

BOGDAN AURESCU este seful echipei, agentul Romaniei, adica intr-un limbaj mai comun avocatul Romaniei in fata Curtii de la Haga. El ocupa functia de director general in MAE, dar va deveni in curand secretar de stat in minister. Cunoaste cel mai bine cazul Romania vs. Ucraina, intrucat a fost agentul nostru la CIJ din 2004 si a participat la negocierile pentru delimitarea spatiilor maritime cu Ucraina din 2001 in 2004, perioada in care au avut loc cele mai multe runde de negocieri: 26 din totalul de 34. Ca intamplare anecdotica, de la ultima runda de negocieri, Aurescu a povestit ca aceasta a avut loc exact de ziua lui, pe 9 septembrie. O zi pe care nu o poate uita. Atunci omologul sau Ucrainean i-a spus: "See you in Kiev" (ne vedem in Kiev), la care raspunsul lui Aurescu a fost: "See you in Court" (ne vedem la tribunal).

L-am intrebat inainte de inceperea pledoariilor, in septembrie, cum se simte in aceasta calitate de avocat al Romaniei si a recunoscut ca este o mare provocare, dar a subliniat ca totul este o munca de echipa. "Impresiile finale vor fi mult mai valoroase la sfarsitul procesului, pentru ca, pana la urma, eficienta activitatii agentului care coordoneaza intregul proces nu se poate raporta decat la solutia pe care o va pronunta Curtea", a spus atunci. Ei bine, Curtea a dat un verdic echitabil, dar favorabil Romaniei.

COSMIN DINESCU si ambasadorul Romaniei la Haga, CALIN FABIAN, au fost co-agenti in proces. Dinescu fost implicat din anul 2001 in negocierile desfasurate pentru delimitarea spatiilor maritime cu Ucraina, fiind seful grupului de experti al partii romane in negocierile mentionate. A fost, succesiv, sef de serviciu si apoi director adjunct al Directiei Drept International si Tratate, iar din 2004 este director general pentru afaceri juridice. Este dublu licentiat, al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE-Bucuresti. In plus, a studiat la Academia Diplomatica din Bucuresti si are un Master in Antropologie sociala si dezvoltare comunitara - Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

La masa pledantilor in fata CIJ au stat si renumiti experti de drept international, care au colaborat cu echipa Romaniei inca din timpul negocierilor, din 1999, si sunt printre cei mai buni. Aurescu ii descria, pentru HotNews.ro, astfel: "Profesorii Pelet (n.r. ALLAIN PELLET, de la Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Defense), Crawford (n.r.JAMES CRAWFORD, de la Cambridge) si VAUGHAN LOWE, de la Oxford, sunt profesorii de drept international care au pledat in ultimii 20 de ani in aproape toate cazurile aduse in fata CIJ, inclusiv in cele de delimitari teritoriale. In acelasi timp, ei cunosc foarte bine dosarul, pentru ca lucreaza de foarte multa vreme cu noi. Si nu in ultimul rand, avem o colaborare extrem de buna atat pe plan profesional, cat si personal."

Lor li se alatura DANIEL MULLER, cercetator la Centrul de Drept International din Nanterre, Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense, care a fost consilier si asistent in numeroase cazuri in fata CIJ, si SIMON OLLESON, membru in Baroul Angliei, cercetator la Centrul de Cercetare „Lauterpacht" in domeniul Dreptului International din cadrul Universitatii din Cambridge si la Institutul Britanic de Drept International si Comparat.

Chiar daca nu au fost pledanti la Haga, munca restului echipei a fost extrem de importanta, pentru ca sunt oameni care au participat de-a lungul timpului la negocierile cu ucrainenii, care mai apoi, au ajutat la pregatirea procesului si care, in timpul pledoariilor, au pregatit documentele necesare si au dormit cate 2-3 ore pe noapte. Ei sunt:

Liviu Dumitru este seful Oficiul Frontiere si Delimitari Maritime din MAE, despre care Aurescu spune ca este mana lui dreapta. Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. A facut cursuri de pregatire la ENA (Franta) si la Centrul de Cercetare privind Frontierele Internationale (International Boundary Research Unit), Universitatea din Durham (Marea Britanie). Este reprezentantul MAE in Comisia Mixta de Frontiera Romania-Ucraina si in Comisia Mixta de Frontiera Romania-Serbia. A participat din 2003 la negocierile cu Ucraina pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat si pentru delimitarea spatiilor maritime si la negocierea mai multor acorduri privind tematica frontierei cu alte state vecine.

Ioana Preda este secretar III in cadrul OFDM. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, a Academiei Diplomatice din Bucuresti, a Academiei privind Politica si Dreptul Oceanelor din Rodos, Grecia. A participat din 2000 la negocierile cu Ucraina pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat si pentru delimitarea spatiilor maritime si la negocierea mai multor acorduri privind tematica frontierei cu alte state vecine.

Mirela Pascaru este secretar III in cadrul OFDM. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene. Master in Drept Comunitar, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. Absolventa a Academiei privind Politica si Dreptul Oceanelor din Rodos. Expertiza in relatia cu instantele internationale, activand trei ani (2003-2006) in Directia Agentului Guvernamental pentru CEDO. In perioada 2006-2007 a fost consilierul juridic al Ambasadei romane la Haga, punct de contact cu Grefa CIJ.

Catrinel Brumar este secretar III in cadrul OFDM. Este lector universitar (drept international, protectia internationala a drepturilor omului, Universitatea „N. Titulescu", Bucuresti) si formator la Institutul National al Magistraturii. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene. Expertiza in relatia cu instantele internationale, activand trei ani (2004-2007) in Directia Agentului Guvernamental pentru CEDO, inclusiv ca director. Catrinel Brumar a fost juristul din AME aflat in permanenta la dispozitia jurnalistilor in timpul procesului de la Haga, ea explicandu-ne chestiunile mai tehnice si semnificatia lor.

Irina Nita este secretar III, consilierul juridic al Ambasadei romane la Haga, punct de contact cu Grefa CIJ. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene. Cursuri de pregatire la Academia Diplomatica din Viena. Expertiza in relatia cu instantele internationale, activand ca sef serviciu in Directia Drept International si Tratate din MAE, apoi ca director-adjunct si, ulterior, director al Directiei Agentului Guvernamental pentru CEDO din MAE roman si co-agent al Romaniei la CEDO.

Nu in ultimul rand, echipa MAE a fost asistata de experti cartografi: lt. comandor (r) Octavian Buzatu, contra-amiral (r) Eugen Laurian si capitan Ovidiu Neghiu de la Directia Topografica a Ministerului Apararii, dar si de doi experti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale: director general Gicu Borosi si director general adjunct Mihai German, care este si membru in Comisia ONU pentru Limitele Platoului Continental.

Vizualizări: 356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: