Comunitate

Medicii de la Cluj,Iași și Timișoara vor veni la Matei Balș pentru diagnosticul coronavirus

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila față de recomadările OMS cu privire la starea de urgență internațională declanșată de coronavirus a afirmat că până în prezent în România au fost luate măsuri.

"Vreau să spun că până acum în România s-au luat aceste măsuri. Nu am aşteptat ca această stare de alertă globală să fi declarată. În urmă cu o săptămână a mai fost o şedinţă a acestui comitet de urgenţă al OMS, care a amânat luarea unei decizii, însă lucrurile erau clare încât de atunci că epidemia din China nu se poate stinge în câteva zile şi că va evolua. Lucrurile s-au adeverit. În momentul de faţă, practic, avem destul de multe ţări în care s-au identificat şi s-au izolat persoane care sunt bolnave şi avem două cazuri de transmitere secundară a bolii de la persoana care a venit din China, s-a transmis boala la altcineva, un caz în Statele Unite într-o familie de la soţ la soţie, şi în Germania", a explicat Alexandru Rafila.

El a spus că există în afara Chinei cazuri de transmitere secundară de coronavirus."Deci există două cazuri de transmitere secundară. În momentul în care boala începe să se răspândească într-o anumită ţară, dacă nu sunt foarte bine gestionate pot scăpa de sub control şi exact ce se întâmplă în momentul de faţă în China se poate întâmpla în orice ţară din lume. Până la urmă, în China se încearcă un soi de carantină uriaşă, despre asta discutăm. În momentul în care carantina depăşeşte zeci de milioane de persoane este greu să greu să împiedici răspândirea şi în momentul de faţă practic în toate regiunile Chinei se găsesc cazuri de persoane infectate şi acesta a fost unul dintre considerentele care a dus la declararea stării acesteia de alertă globală", a mai arătat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

El a precizat că în perioada imediat următoare medicii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni la Bucureşti pentru un training comun cu specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus.

"Colegii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni în perioada următoare la Bucureşti pentru un training comun cu colegii din Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus şi sunt convins că după ce se va termina acest training vor avea posibilitatea să acceseze sursele de reactivi care să facă posibil diagnosticul şi în alte oraşe", a susţinut Alexandru Rafila.


 

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: