Justiție

Megaescrocherie cu vacanțe de lux

Zeci de turiști care au visat la vacanțe de vis în Grecia, Spania, Italia, Olanda, Franța sau Austria, au căzut în plasa unor escroci români care le-au închiriat vile de lux în stațiuni celebre la prețuri avantajoase. În realitate oamenii au plătit chiria în conturile șarlatanilor, iar când au ajuns la cazare au realizat că au fost țepuiți.

Șocul a fost cu atât mai mare cu cât turiștii aveau convingerea că fac tranzacția prin intermediul unor site-uri de profil ultracunoscute, inclusiv Airbnb și booking. Prejudiciul în dosar este uriaș și depășește 2,5 milioane de euro, gruparea de șarlatani, din care fac parte zeci de persoane, fiind specializată și în alte țepe online.

Escrocheria cu vile de lux a mers ca unsă, în spatele afacerii ilegale fiind români, mulți din Vâlcea, cu abilități în tranzacții online și internet banking. Pur și simplu escrocii au creat sute de conturi folosindu-se de acte fictive și de tinerei fără experiență dornici să câștige un ban de buzunar. Conturile au fost făcute la bănci din Europa (Spania, Italia, Muntenegru, Croația, Ungaria etc), dar și în Mexic.

 

Tinerii, unii dintre ei de 18 ani, erau racolați în schemă cu 200, 300 de lei. În schimbul banilor, aceștia își făceau conturi pe numele lor și lăsau la dispoziția escrocilor credențialele. Uneori primeau job-uri suplimentare, trimiși să scoată banii din conturile respective, banii fiind trimiși cu firme de poștă, în colete, ascunși în jucării de pluș sau în carcasele unor imprimante.

Aceste conturi, de ordinul sutelor, erau folosite în escrocherie. Liderii grupării plasau anunțuri de închiriere pe site-uri dedicate, foarte cunoscute: Homeaway, Easypiso, Airbnb, Idealista.es, Imobiliare.it, fotocasa.com.

Nu se încurcau cu stațiuni banale, ci alegeau orașe din Europa intens frecventate de turiști, dar și stațiuni de lux, unde vilele de vacanță se închiriau de oameni înstăriți cu mii de euro. Se foloseau de imagini ale unor vile cochete pe care le închiriau cu prețuri mult sub cel al pieței, așa că nu duceau lipsă de clienți.

 

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: